hirdetes

2 halálos cápatámadás történt-Miért támadnak a cápák, hogyan lehet elkerülni?- Szakértő válaszol

VN
cápatámadás tudnivalók

Miért támadt a cápa?

Az Egyiptomi esetről azt kell tudni, hogy az érintett területnek nagyon gazdag az élővilága. Mivel egy zátony mentén történt az eset, nem volt lehetőség csónakkal, motorcsónakkal menteni értesüléseink szerint. A zátony mellett 40 méter mély is lehet a víz, itt pedig feltűnéstelenül tud egy cápa elleni, majd hirtelen megjelenni. Igen, a móló közelében történt az eset, de nem egy strandon, hanem egy búvárterületen, ahol mély a víz. A Vörös tenger ráadásul többféle cápafajnak is otthont ad. A cápa nem szereti az emberhúst, és ok nélkül jellemzően nem is támad rá az emberre. Akkor miért tette most?

Ez számít a cápa provokálásának

Szakértők szerint a cápák csak akkor támadnak, ha valami olyan inger éri őket, ami miatt támadniuk kell. Megkülönböztetnek provokált, és nem provokált magatartásokat, Provokációnak számít például a cápa megérintése, vagy a közelébe úszás. De sajnos a víz rugdosása, paskolása is provokálásnak minősülhet- teljesen tudat alatt. De az élénk színű fürdőruha, sárga, zöld és neonpink is potenciális veszélyforrás, ahogyan a csillogó ékszerek viselete és vízbe vizelés is. Az oldalvonal-rendszerrel vannak összefüggésben az utóbb említett dolgok.

hirdetes

Ezért támadnak a cápák

A cápák számos speciális érzékszervvel rendelkeznek, ilyen az oldalvonal-rendszer is, ami segíti őket a tájékozódásban, érzékelésben, vadászsásban is. Ennek segítségével érzékeli a lökéshullámokat is a víz alatt, nagyon precízen, bőven a láthatóság határvonalán túlról is! A vízfelszín erőteljes paskolása vagy a rúgkapálás igen erős, és szabálytalan amplitúdójú lökéshullámokat kelt a vízben, amit a cápák úgy érzékelnek, mintha egy sebesült hal vergődne éppen- zsákmányszagot fognak és meg is van a baj.

hirdetes

Mi a baj a színes fürdőruhákkal?

A cápáknak nem jó a látásuk, vagy legalábbis nem olyan, mint más szárazföldi egyedeknek, evolúciós okok miatt a kék és a sárga tartományra koncentrálódik a színlátásuk. Ezért messzebbről kiszúrják az ilyen színű fürdőruhákat, és halaknak titulálják őket. Az ékszerek megcsillanása pedig apró halrajok hatását keltheti, ami hatására szintén bekapcsolhat a zsákmányszerző ösztön. Az emberi vizelet a vérsavóhoz hasonlóan nagy mennyiségben tartalmaz pozitív töltésű nátrium-ionokat, a cápák orrán pedig olyan speciális érzékelők vannak, amik nagyon messziről kiszúrják ezt. Ezért nem ajánlott a vízbe vizelés sem, de más okok miatt sem gondolnánk, hogy ez helyes egy strandon… Ajánlott nem egyedül a vízbe menni, a búvároknál nagyon fontos biztonsági szabálynak számít a merülőtársi rendszer, vagyis csak párossával lehet merülniük. A kikötők, halászhajók, folyótorkolatok közelében nem ajánlott úszkálni. Többek között a Vörös-tengerben is alkonyati időszakban vagy napfelkelte környékén kerülendőek a vízi programok, a búvárkodás is! 

A cápák fókának nézik az embert

Egy másik nagy áttörés a cápatámadások tanulmányozásával kapcsolatban az, hogy a tudósok rájöttek, sok esetben azért támad szörfösökre a cápa, mert fókának nézi őket hasonló mozgásuk miatt. A fehér cápa alig képes különbséget tenni az ember és a fóka között az evezőmozdulat miatt. a cápák egyik kedvenc táplálékának számít a fóka, így ez megindokolja a sok balesetet.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Wigner Jenő

Wigner Jenő: 14 magyar Nobel díjasunk egyike. 1963-ben kapta meg a fizika szakterületén az... Tovább

Mobilfal jelentése

A mobilfal egy olyan térelválasztó falrendszer, amely rugalmas teremelosztást teremt meg... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Utazás
X
Kövess minket facebookon!