hirdetes

2 halálos cápatámadás történt-Miért támadnak a cápák, hogyan lehet elkerülni?- Szakértő válaszol

VN

Valószínűleg nagyon sokakat sokkolt a hír, valamint a tragikus cápatámadásról készült videó, ami bejárta az egész világot. A hatóságok megerősítették, hogy nem egy, hanem kettő halálos cápatámadást történt a Vörös tengerben. Jogosan merül fel a kérdés, hogy miért? Miért támad emberre a cápa? Milyen körülmények között történt meg a baj? Ez bárkivel előfordulhat, miközben a tengerben békésen lubickol? Vagy el lehet kerülni a cápatámadást, és ha igen hogyan?

cápatámadás tudnivalók

Hogyan történtek a cápatámadások Egyiptomban?

Már biztosan te is hallottál róla, de azért pár mondatban leírjuk az aktuális voltát ennek a cápás kérdéskörnek. Hurghada közelében a Vörös tengerben egy cápa rátámadt egy 68 éves osztrák nőre, aki a cápatámadásban elvesztette egyik lábát és egyik karját, nem sokkal a kórházba szállítása után halt meg. Egyiptom Vörös-tengeri üdülőhelyei, köztük Hurghada és Sarm es-Sejk népszerűek az európai turisták körében, sok magyar is szokott itt nyaralni. A komment szekciókban nem egy olyan hozzászólás érkezett, hogy valaki szintén ott tartózkodott előtte nap, vagy éppen egy órával az eset előtt. Bele gondolni is rossz, mit élhetett át az áldozat, ugyanis még egyedül a partra evickélt, a kórházba szállítás után vesztette életét. 

Két halálos cápatámadás történt Egyiptomban

De ez még nem minden, ugyanis a hatóságok megerősítették, hogy egy másik tragikus eset is történt. Erről nem közöltek sok részletet, az áldozat állampolgárságát sem lehet tudni, de annyi biztos, hogy a környéken történt az eset. Szintén pénteken. Az sem biztos, hogy ugyanaz a cápa támadott-e, de nincsen kizárva. Ezért az érintett partszakaszt, ahol a balesetek történtek, a Vörös-tengeri tartomány kormányzójának hivatala által kiadott dokumentum szerint a hatóságok három napra lezárták, és megtiltottak minden „tengeri tevékenységet”, beleértve a búvárkodást, a szörfözést és a sárkányhajózást, de még a halászhajókat is kitiltották.

hirdetes

Minek kell a tengerbe menni?

Rengeteg olyan komment érkezett ilyen-olyan helyeken az eset kapcsán, hogy minek kellett oda menniük, és hogy a tenger még mindig a cápák területe. Erre jöttek olyan ellenvélemények is, hogy akkor mindenki maradjon otthon, de ha egy veszett róka megtámadja a kertben, akkor se háborodjon fel, hiszen eredetileg az egy erdő lehetett, ergo az embernek nincsen joga ott sem lenni. Kicsit a számok oldaláról nézve: sokkal többen halnak meg évente méhcsípésben, mint cápatámadásban. Kutyaharapás, igen közönséges kutyaharapás, víziló- vagy bivalytámadás és kígyómarás következtében, de még villámcsapás miatt is többen halnak meg a statisztikák szerint, mint cápák miatt, De ezeknek rendszerint nincs ekkora sajtóvisszhangja. Ráadásul a cápatámadások az utóbbi években viszonylag ritkának számítottak az érintett Egyiptom vörös-tengeri partvidékén. 2010-ben volt utoljára halálos támadás, de 2020-ban is okozott sebesüléseket cápa. Évente átlagban összesen 80-100 cápatámadást jegyeznek, amelyből 5-10 végzetes kimenetelű. 

hirdetes
    

Miért támadhatta meg a cápa az áldozatait? Igaz, hogy a bója mögött úszva is baj történhet? Miért nem vették észre a cápát, és miért nem tudták megmenteni, ha egyszer a part közelében történt? Velem is megtörténhet ez, ha a tengerben úszok valahol? El lehet kerülni a cápatámadást? Hogyan? Szakértői válaszok a következő oldalon!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Magyar bivaly

Magyar bivaly: Nemes magyar fajta, mely száz évvel ezelőtt is fontos igavonó háziállatunk... Tovább

Zágráb

Zágráb: Zágráb Horvátország fővárosa és a Zágrábi főegyházmegye székhelye az ország... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Utazás
X
Kövess minket facebookon!