hirdetes

Párizs még ikonikusabb helyévé válhat – kizöldítik a Champs-Élysées-t

TK
Champs-Élysées

A Champs-Élysées zölddé varázslása 2024-ben


Különleges kertté tervezik alakítani Párizs egyik ikonikus helyét – ezzel is csökkentve a forgalmat, és nagyobb teret engedve a gyalogosoknak. Ezt a városrészt bár még mindig elárasztják a turisták, a franciák igyekeznek kicsit felpezsdíteni annak életét.


Az átalakítási terveket Philippe Chiambaretta építész és cége, a PCA-Stream tervezte – főbb pontja a több fa és több zöld alagút az autós sávok között, és nem utolsó sorban kevesebb autó. 


A nyolcsávos sugárúton érdemes megemlíteni, hogy óránként átlagosan háromezer gépjármű halad át – így már érthető, hogy környékén miért nagyon magas a légszennyezés, ugyanis Párizsnak ez a legegészségtelenebb része. Napjainkban, még az utak közé szorított fák is küzdenek életükért, mely lassan már tükrözi a hely leromlott állapotát. A párizsi lakosok a rengeteg üzlethelyiség és multicég végett már egyre jobban elkerülik ezt a környéket – ezen is igyekeznek a felújításokkal változtatni.

hirdetes


A projektre Párizs polgármesterének bejelentése szerint 250 millió eurót szánnak, ezzel kialakítva egy különleges kertet.


Ezekből a szavakból már körvonalazódhatott, hogy mit szeretnének – az autóknak fenntartott területet igyekeznek majd a felére csökkenteni, így is nagyobb teret engedve a gyalogosoknak, illetve a zöld zónáknak. A jobb levegő érdekében minél több fasávot szeretnének elhelyezni, illetve mindenkit a teraszos megoldásokra fognak majd bátorítani.

hirdetes


Párizs a 2024-es évre tervezett olimpiát – ez is ösztönzi az újítások végrehajtásában, viszont előreláthatólag a projekt majd 2030-ra válik teljessé. Ez pedig majd magába fogja foglalni a sugárút két végpontjának – a Diadalív körüli térnek, valamint a Concorde-térnek is a zöldebbé tevését.


Történetéből is láthattunk, hogy a Champs-Élysées eredetileg is zöld területnek számított, az idők során vált luxuscikké – mindig is az ’átlagemberé’ volt, nem szabad hagyni, hogy a luxusról és elsősorban a fogyasztásról szóljon.

Te mit gondolsz az ikonikus sugárút átalakításáról?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

A Csodaszarvas

A Csodaszarvas: Az egyik leghíresebb magyar mese-legenda. Az Anjou-házból származó... Tovább

Floppy lemez

Floppy lemez: a mai gyerekek már nem tudják, hogy mi ez. Úgy néznek rá, mint egy VHS... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Európa Hírek Külföld Szórakozás Utazás