hirdetes

Párizs még ikonikusabb helyévé válhat – kizöldítik a Champs-Élysées-t

TK

Párizs leghíresebb bevásárló útja – szinte biztos, hogy akinek ezt a várost emlegetjük, rögtön ez a híres sugárút is eszébe jut. A Champs-Élysées-vel kapcsolatban ugyanakkor most indult egy nagyvonalú projekt, melynek keretein belül ez a városrész ismét a gyalogosoké lehet, ráadásul mindezt egy csodás, zöld keretbe foglalva!

Champs-Élysées

A tervek szerint a sugárúton sokkal kevesebb autó lesz, valamint rengeteg zöldellő ponttal lesz majd dúsítva. A projekt 2024-re tehető, amikor is majd a párizsi olimpia után mintegy 250 millióból majd elkezdődik kialakítása – ez megközelítőleg 90 milliárd forintnak feleltethető meg.


A Champs-Élysées nem volt mindig a járművek uralma alatt


Eredetileg a híres, ma már szinte fényét vesztett Champs-Élysées – ez elsősorban a közlekedés miatt kialakult rendszeres dugóknak volt köszönhető – nem mindig volt a járművek uralma alatt, viszont mindig is fontos szerepe jutott az ország történelmében.  Eleinte csak egy mocsaras, konyhakertes területről beszélhettünk, valaha földeknek és kertészeknek adott otthont.

hirdetes


Először a Napkirály, XIV. Lajos terveztette meg kertészével a fasorokkal szegélyezett széles sétányt, mely majd a későbbieknek összekötötte a Concorde teret – ahol Marie Antoinette és sok elvtársa végezte forradalmi tevékenységük miatt nyaktiló bárdja alatt – a Diadalívvel, melyet 1836-ban avattak fel.


Manapság, amennyiben valakinek a Champs-Élysées-t emlegetjük, szinte biztos, hogy a kávézók, divatmárkák, azok üzletei fognak először eszébe jutni. A sugárút magát a luxust képviseli, hiszen még autómárkák bemutatótermeinek is otthona ez a városrész.

hirdetes


Mégis az utóbbi években egyre jobban fényét vesztette, viszont a franciák számára fontos, hogy úgymond „újraélesszék”, ezért nyitottak a változásra.


2016 óta a sugárút minden hónap első vasárnapján a gyalogosok terepe, ezzel is igyekeznek csökkenteni az egyébként rendkívül forgalmas útszakaszt. Az utóbbihoz köthető maga a projekt is, melynek fejlődését érdemes lesz majd figyelemmel kísérnünk.

 

 

Amennyiben érdekelnek a projekt részletei, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Vénusz-barlang

Vénusz-barlang: Magyarország egyik legnépszerűbb és legjelentősebb barlangja. Az ún.... Tovább

Gyilkos-tó

Gyilkos-tó: Erdély egyik fő látványossága, melyhez ezernyi legenda csatolható. A Gyilkos-tó... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Európa Hírek Külföld Szórakozás Utazás