hirdetes

Miért üres félig minden chipes zacskó?

emszi

Biztosan veled is megesett már, hogy kedvenc ropogtatnivalód csomagolását felnyitva csalódottan láttad, hogy a zacskó fele gyakorlatilag levegővel van tele – de miért?

Ezért van tele levegővel minden zacskó chips

Mindannyian voltunk már ebben a helyzetben: az esti filmezésre betárazunk üdítőből és valami rágcsából, de amikor felbontjuk kedvenc chipsünket, szörnyű látvány fogad – a zacskó félig üres!

Csalás! Átverés! – ezek lehetnek az első gondolatok, amikor meglátjuk, hogy a zacskóban több a levegő, mint az ennivaló. Azonban az üresség nem a vásárlót hivatott bosszantani, sőt…

Az ürességnek két nagyon fontos szerepe van

A kitöltés nem a véletlen, vagy a rosszindulat műve – a gyártók szándékosan hagynak üres helyet a zacskóban, ugyanis a túl szorosan megtömött csomagolások a termék „károsodását” okozhatják. Gondoljunk csak bele. A vékony, keményre pirított krumpliszeletek rendkívül törékenyek. A szállítás közben a teherautókban, vagy akár a vásárlók kezében is érheti őket olyan hatás, aminek következtében pillanatok alatt összemorzsolódnának. Ráadásul a hatékonyabb szállítás érdekében gyakran szorosan össze vannak nyomódva a zacskók, ami tovább növeli ennek a veszélyét. Ezért egyrészt az üresség megvédi a chipset az összezúzódástól – van azonban egy másik fontos szerepe is!

hirdetes

Tudtad, hogy nem levegő van a zacskóban?

hirdetes

Folytatjuk a következő oldalon!

Ezért van tele levegővel minden zacskó chips

Sokat hallhattuk már, fogy a chipses zacskó fele levegő – ugyan valóban csak félig van megtömve ropogós finomsággal, a maradék teret nem leveővel töltik ki. Az oxigén ugyanis rövid időn belül tönkre tenné a zacskó tartalmát – elmegy tőle az ízük, és a levegő párataltamát is hamar magukba szívnák a krumpliszirmok, és ropogós finomságból szivacsos, puha undormánnyá változnának.

Oxigén helyett a gyártók nitrogénnel töltik ki a maradék helyet a zacskókban. Ezzel biztosítják, hogy a termék sokáig friss és ropogós maradjon.

Ezt 1994-ben egy profi ízlelőkből álló bizottság (igen, ilyenek valóban léteznek) kutatásának eredménye alapján esett a választás a nitrogénre. Ez egyáltalán nem teszi veszélyessé a chipset, hiszen a hétköznapi belélegzett levegő 78 százaléka is nitrogénből áll. Ez azonban még mindig nem magyarázza, hogy miért kerül olyan kevés chips a zacskókba – folytatjuk a következő oldalon!

Ezért van tele levegővel minden zacskó chips

Egy 1966-os címkézésről és feltűntetésről szóló törvény kimondja, hogy a gyártók kötelesek a termék nettó tömegét feltűntetni a csomagoláson. Ezt abból a célból hozták, hogy a vásárlókat ne lehessen átverni látszólag hatalmas csomagolásokkal. Azonban ritkán ellenőrzik, hogy valaki betartja-e ezeket az előírásokat. Az emberek nem járnak az élen, ha méretek megítéléséről van szó, éppen ezért ha nagy chipses zacskót látnak, automatikusan arra gondolnak, hogy biztosan több ropogtatnivaló is található benne.

Tehát ugyan egy bizonyos mennyiségű „üres” (nitrogénnel töltött) tér szükséges, hogy hatalmas kurmpliszirmokat ropogtathassunk, bizonyos gyártók szívesen túllőnek a célon, és csak azért is dobnak egyet a zacskó méretén, hogy többen vegyék a nagyobbakat.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Csillaghegyi strandfürdő

Csillaghegyi strandfürdő: A Csillaghegyi Strandfürdő és Uszoda egy szabadtéri strandfürdő... Tovább

Mária Terézia

Mária Terézia: Mária Terézia, magyar királynőként II. Mária a Habsburg-házból származó,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Ételek