hirdetes

Veszélyezteti-e a COVID-19 a száj egészségét?

SzSz

A koronavírus okozta aggályok és lezárások hatására az elmúlt év során milliók döntöttek úgy, hogy nem megy el megvizsgáltatni a fogait (vagy szimplán nem volt lehetőségük rá). De vajon milyen következményei lehetnek ezeknek a mulasztásoknak? Veszélybe kerülhet fogaink egészsége a koronavírus miatt?

Mai cikkünkben ezzel a témával foglalkozunk.

Koronavírus és a száj egészsége: Mi az összefüggés?

A fogak és az íny egészségének megőrzése

Az elmulasztott fogvizsgálatok többsége a félévente, vagy évente javasolt általános vizsgálat, illetve fogtisztítás volt. Az ilyen vizsgálatok során a fogorvos alaposan ellenőrzi a fogak és a fogíny állapotát, és elvégzi a szükséges javításokat, esetleg tisztításokat.

Az ilyen vizsgálatok során ismerhetők fel az olyan fog- és fogínyproblémák korai jelei is, amelyek a későbbiekben súlyosabb gondokat is okozhatnak. A fogszuvasodás kezdeti fázisa, illetve a fogak kopása mind azonosítható egy röntgenvizsgálattal, vagy egy alapos szemügyre vételezéssel.

A fogínyproblémák sok felnőttet érintenek életük során. Ennek korai szakaszát gingivitisnek nevezzük, ami önmagában kellemetlen leheletet és vérző fogínyt okozhat. Mindez kellemetlen, de ebben a szakaszban még nem jelent veszélyt.

Azonban ha a problémás fogínyt nem kezelik megfelelően és időben (amihez a száj megfelelő tisztán tartására, illetve rendszeres orvosi vizsgálatokra lesz szükség), akkor a gingivitis egy súlyosabb szakaszába léphet át, amit periodontitisnek nevezünk. Ez már maradandó károsodásokat okozhat, mint például az állkapocscsont eldeformálódását, a fogak kilazulását, illetve akár elvesztését is.

hirdetes

Az ilyen súlyos problémák mind megelőzhetők, de csak akkor, ha az ember rendszeresen és alaposan megvizsgáltatja magát egy fogorvossal.

Ha Te is kihagytad az elmúlt időszakban fogászati szűrővizsgálatot, akkor itt az ideje meglátogatni a fogorvost. A Rosental Fogászatán a koronavírus alatt is segítenek megoldani fogászati problémáid! Kérj időpontot rendelőjükbe az alábbi linkre kattintva: Fogászati magánrendelő Budapest!

Otthoni „megoldások”

hirdetes

A fogorvosok elkerülése az előző évben egy másik problémának is teret adott. Mivel sokan nem tudtak, vagy nem mertek elmenni fogorvosi vizsgálatukra, otthoni „megoldásokkal” próbálták orvosolni szájproblémáikat. Egyesek még az otthoni foghúzást is megkísérelték, ami soha senkinek nem javasolt. Az interneten olvasott „megoldások” gyakran vagy hatástalanok, vagy veszélyesek, és még a szakmai webhelyeken olvasott tippek sem helyettesíthetik hosszútávon egy fogorvos munkáját.

Voltak, akik megtanultak együtt élni fogproblémáikkal (repedt fogak, letört fogdarabok, stb.), azonban ezek a látszólag enyhébb gondok sokkal súlyosabb sérüléseket, rendellenességeket rejthetnek maguk mögött, vagy lehetnek komoly szövődményeik. Voltak olyanok is, akik nem mentek el pótoltatni hiányzó fogaikat, ami további fogkárosodáshoz vezethet.

Teljesen szubjektív kérdés, hogy mi számít vészhelyzetnek. Sokan addig nem hajlandók fogorvoshoz menni, míg nem éreznek erős fájdalmat fogukban, és egyszerűen már nem képesek tovább elviselni. Azonban ha fájdalmat érzel, vagy szimplán csak szeretnél meggyőződni szád egészségéről, érdemes minél előbb ellátogatnod egy fogorvoshoz.

Rákszűrések

A szájrák a világ hatodik leggyakrabban előforduló rákos megbetegedése, és sajnos akár halálos is lehet. A legutóbbi kutatások szerint az elmúlt 5 évben 22%-kal nőtt a szájrákban elhunytak száma.
A szájrákot sajnos túl későn veszik észre, amikor már más részekre is átterjedt. Gyakran fájdalommentesen alakul ki, és a korai jeleket nehéz lehet észrevenni szabad szemmel.
A rendszeres fogvizsgálatok lényegesen segíthetnek időben felfedezni a szájrák korai jeleit, ami sokkal jobb esélyeket biztosít majd a kezelésre. A statisztikák szerint azoknál, akiknél korán felfedezték a szájrák kezdeti jeleit, 80%-os volt a túlélési arány 5 éven túl, míg a később felfedezett eseteknél ez az arány 30-50% közé csúszott.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Szegedi Szabadtéri Játékok

Szegedi Szabadtéri Játékok: 1930-ban kezdte meg a „működését” Magyarország... Tovább

A téliszalámi

A téliszalámi. Hungarikum. Az igazi téliszalámi Pick Márk által a XIX. század végén... Tovább

Tovább a lexikonra
X
Kövess minket facebookon!