hirdetes

Veszélyezteti-e a COVID-19 a száj egészségét?

SzSz
Koronavírus és a száj egészsége: Mi az összefüggés?

Rendezetlen fogak

A fogvizsgálatok elmulasztása a fiatalokat is negatívan érinti. A gyermekek számára különösen fontos, hogy szüleik rendszeresen ellenőriztessék fogaikat, és meggyőződjenek róla, hogy azok megfelelően fejlődnek rendezetlenség és egyéb problémák nélkül.

Amennyiben ilyen rendellenességek lépnének fel, ezeket is sokkal egyszerűbb kezelni, ha időben felfedezik őket. Tizenéves korra a fogak és a csontozat teljes mértékben kifejlődnek, és egyes javító kezelések onnantól kezdve már nem alkalmazhatók.
A fogak rendezetlensége beszédzavarokat, fej- és állfájást, illetve akár emésztési zavarokat is okozhat (az utóbbi a helytelenül megrágott élelmiszerek miatt fordulhat elő).

Terjednek a rossz szokások

A bezártság és korlátozások közepette hajlamosak vagyunk elhanyagolni szánk karbantartását, különösen, ha az otthoni munka és a gyerekek felügyelete is ránk hárul (akár egyszerre is). Ilyenkor könnyedén kialakulnak az emberben az olyan rossz szokások, amelyek egészségükre is rossz hatással lehetnek.

hirdetes

A rendszeres fog- és szájvizsgálatok segítenek, hogy rögzüljenek az emberben a hasznos, személyre szabott szájápolási szokások. Ezek a tippek és technikák nem csak saját szádat segítenek karban tartani, hanem lehetővé teszik, hogy szeretteid is átvegyék jó szokásaidat. Azok a gyerekek, akik elkísérik szüleiket a fogvizsgálatokra, a későbbiekben sokkal kevésbé félnek majd a fogorvosoktól.

Szellemi egészség

A kutatási eredmények szerint emberek milliók szenvednek depressziós tünetektől helytelenül karbantartott szájuk miatt. Mindez persze az emberek közösségi interakciók során tanúsított viselkedésére is kihat – kevesebbet beszélnek, szó szerint félnek kinyitni a szájukat, és rámosolyogni másokra.

hirdetes

Mindezt súlyosbítja a videómegbeszélések elterjedése, amelyek során az ember folyamatosan kénytelen saját „tükörképét” nézni a képernyőn.
Egyes tanulmányok szoros kapcsolatot fedeztek fel a fogínybetegségek és az olyan szellemi problémák, mint a depresszió, a szorongás és a stressz között. Azok, akik mentális betegségekben szenvednek szintén hajlamosak elkerülni a fogorvosokat, ami további fogproblémákat és további stresszforrásokat teremt majd számukra.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Bocskai viselet

Bocskai viselet: A Bocskai ruha a két világháború közötti időszakban kialakított társasági... Tovább

Csíkszereda

Csíkszereda város Hargita megyében, Erdély egyik legnagyobb települése. . Régen  ez... Tovább

Tovább a lexikonra
X
Kövess minket facebookon!