hirdetes

A járvány közben sem kímélik az embereket az internetes csalók

B. Á.
Elképesztő internetes átverésekkel akarják lehúzni az embereket

Unokázós csalás koronavírus idején

A jól ismert unokázós csalás a koronavírus-járvány idején is szedi áldozatait. Általában idősebb áldozatokat keresnek fel a csalók telefonon azzal, hogy valamelyik közeli hozzátartozójuk (leginkább az unokájuk) elkapta a koronavírus-fertőzést, a gyógykezeléshez pedig pénzre van szüksége, de a karanténban nem lehet őt látogatni. Éppen ezért a csalók felkínálják, hogy segítenek, mégpedig azzal, hogy eljuttatják a betegnek a szükséges összeget. Követelik az áldozattól az orvosi ellátás kifizetését, és ráveszik, hogy egy megadott számlaszámra utalja át a szóban forgó pénzt. 

Nem létezik csodaszer a koronavírus ellen! 

hirdetes

A csalók sajnos csodaszereket is árusítanak. Vannak olyanok, akik személyesen teszik ezt, viszont jellemzőbb a különböző weboldalakon való árusítás. A termékek között megtalálhatjuk a koronavírus-fertőzést megelőző és gyógyító táplálékkiegészítők és gyógyszerek, amik több tízezer forintba kerülnek. Ezek a termékek nem léteznek, vagy teljesen alkatlanok ezekre a célokra. 

hirdetes

A vírusellenes szolgáltatások sem válnak be! 

A lényeg ugyanaz, mint a csodaszerek esetében, csak itt nem terméket, hanem szolgáltatást kínálnak - általában autó-, ház-, ruhafertőtlenítést, de sok esetben még koronavírus elleni védőoltást is.

Az adománygyűjtés is gyanús lehet! 

Egyelőre ez a csalástípus még nem tört be Magyarországra, reméljük, hogy nem is fog. Leginkább az Egyesült Államokban jellemző, a csalók hivatalos egészségügyi intézmény vagy karitatív tevékenységet végző szervezet (például WHO) nevében telefonon vagy emailen keresik meg az áldozatot adományt kérve a koronavírus-járvány elleni védekezéshez. Ilyenkor általában kisebb összegű felajánlásokat kérnek az általuk megadott bankszámlaszámra. Vigyázzatok mindenképp ezekkel a csalókkal, és figyelmeztessétek ismerőseiteket, rokonaitokat, figyeljünk egymásra, ne dőljünk be mindennek! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Takarítás

Akár kis takarítás, akár nagy takarítás, különböző hasznos takarítási tippeket lehet... Tovább

Kékes

Kékes: A Kékes Magyarország legmagasabb hegyecsúcsa. Az Északi-középhegységben, a Mátrában... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek