hirdetes

Csángó Fesztivál hat napon át Jászberényben, augusztusban

VN

Csaknem hatvan program, hatszáz közreműködő, köztük moldvai és gyimesi csángók, erdélyi, felvidéki, vajdasági hagyományőrzők, valamint a Magyarországon élő kisebbségi tánccsoportok és zenészek képviselői mutatkoznak be az augusztus 8-tól 13-ig tartó 31. Csángó Fesztivál - Európai Kisebbségek Folklór Fesztiválja és Népművészeti Vásár programjában - olvasható az MTI hírportálján megjelent közleményben. Szerintünk igazán izgalmasan hangzik a felhívás, de mutatjuk a részletes programtervet is!

Csángó Fesztivál 2023 programok

Kiemelt szerepe van a Csángó Fesztiválnak

Szűcs Gábor, a fesztivál igazgatója az MTI-nek elmondta: a rendezvény a határon túli magyarság népművészetét mutatja be a kisebbségek, nemzetiségek identitástudatának erősítése érdekében. A fesztiválhoz kapcsolódva ebben az évben is megrendezik augusztusban az Aprók Tánctáborát és a Nemzetközi Táncház és Zenésztábort - közölte. Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a Folklór Kulturális Közalapítvány és a Jászság Népi Együttes szervezi 1981 óta a Nemzetközi Tánc - és Zenésztábort, és főrendezője 1991 óta a Csángó Fesztiválnak.
   

Kik azok a csángók?

A magyar nyelvhatár legkeletibb peremén élő moldvai csángók fojtogató légkörben, magyar iskolák, magyar papok hiányában elszántan küzdenek puszta fennmaradásukért - olvasható a közleményben. Az "erőszakolt etnikai keveredés miatt" magyarok tízezrei nőnek fel úgy, hogy kisebbségi létük szégyenérzetet vált ki bennük, s ezért megtagadják anyanyelvüket, kultúrájukat, önnön mivoltukat - írták. A fesztiválon a csángók különféle csoportjait, művészeti értékeket ismertetik meg a hazai magyarsággal - tájékoztattak.
   

Csángó Fesztivál 2023 programok

  • Augusztus 8-án este Nékünk örömet adjon címmel a jászberényi Viganó Alapfokú Művészeti Iskola szólótáncosainak műsorát láthatják az érdeklődők a Jászság Népi Együttes székházában.
  • hirdetes
  • Augusztus 9-én szintén a Jászság Népi Együttes székházában lesz látható a Boka Gábor Színtársulat előadásában a Sobri Jóska: Üdvözlet a Bakonyból! című előadás.
  • Augusztus 10-én este a Szabadtéri színpadon a Magyar Állami Népi Együttes műsorát láthatja a közönség Kolozsvári piactéren címmel.  A műsorban hallható lesz a rendező-koreográfus Mihályi Gábor Kossuth-díjas alkotó írása is.    
  • Augusztus 11-én a Főtéri színpadon tartják a fesztivál ünnepélyes zászlófelvonását. Este a Szabadtéri színpadon lesz látható Héttorony címmel a Duna Művészegyüttes előadása Makovecz Imre emlékére. A Kárpát-medence népi műveltsége, kollektív emlékezete és kreativitása, valamint a nagy elődök szellemi hagyatéka jelentik azt a kincset, amit a Héttorony magában rejt Bécs, Kassa, Munkács, Brassó, Újvidék, Zágráb és Maribor tornyainak ölelésében. Ezen kincsek között tartják számon Makovecz Imre emlékművét is. A táncszínházi előadás arra vállalkozik, hogy Makovecz Imre építész mester gondolkodásmódját, műveinek komplexitását a tánc nyelvén fogalmazza meg - írták.  
  • hirdetes
  • Augusztus 12-én Táncforgatag címmel tánccsoportok, táncegyüttesek, hagyományőrzők és egyéb résztvevők táncos-zenés felvonulása lesz látható a város főterén. Este a Táncpanoráma nevű gálaműsorban több táncegyüttes is fellép a Főtéri színpadon.     Augusztus 13-án délután a Jászberényi Ferences Templomban Folkmisét tartanak, amelyen a moldvai és gyimesi csángókon kívül részt vesznek a külföldi nemzetek, nemzetiségek képviselői is. Este a Főtéri színpadon az Időtlen értékek című gálaműsoron hagyományőrző táncosok és zenészek lépnek fel, közreműködik a Jászberényi Hagyományőrző Egyesület, a Jászság Népi Együttes, a Tarsoly Zenekar, az Antal Banda, valamint az Árendás és a Galagonya táncegyüttesek.
  • A fesztivált tűzijátékkal zárul.
  • A rendezvény idején koncertekkel, táncházzal, népi gyermekprogramokkal várják a látogatókat, kiemelt programja az augusztus 10-től 13-ig tartó Népművészeti vásár, ahol csaknem kilencven kézműves és vásári árus kínálja termékeit. A hazai népi iparművészek által készített termékek mellett megjelennek az erdélyi falvakra és a csángó kultúrára jellemző népművészeti hagyományok, kézműves termékek is.

A rendezvény ad otthon augusztus 9-től 11-ig a 10. Kárpát-Haza Kulturális és Gazdasági Konferenciának a jászberényi Déryné Rendezvényházban és a Csángó Házban. A fesztivál fő támogatói a Kulturális és Innovációs Minisztérium, a Nemzeti Kulturális Alap, a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő, a Bethlen Gábor Alap és Jászberény önkormányzata.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Pozsonyi csata

Pozsonyi csata: időpontja 907. július 4-7. Az egyik oldalon Luitpold bajor herceg és a Theotmár... Tovább

Labdarúgás

Labdarúgás: a világ egyik, ha nem a legnépszerűbb játéka. Angliából ered, de gyorsan,... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Magyar történelem Magyarország Magyarság Programajánló Szórakozás Történelem Utazás
X
Kövess minket facebookon!