notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

A tökéletes császármorzsa receptje!

A tökéletes császármorzsa receptje!

Sz. F.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A császármorzsát külföldön és itthon is nagyon sokan szeretik, azonban csak kevesen ismerik a tökéletes receptjét! Éppen ezért hoztam el nektek most ezt a cikket, itt megtalálhattok mindent, amit csak tudni illik a császármorzsáról! 

A tökéletes császármorzsa receptje!

Érdekességek a császármorzsáról

 

A császármorzsa vagy daramorzsa (más néven porozinkó, smarni vagy grízsmarni, németül Kaiserschmarrn) egy osztrák eredetű, zsírban sült tésztadesszert. A bécsi konyha legismertebb édessége, mely a volt Osztrák–Magyar Monarchia országaiban a mai napig népszerű étel.

 

A császármorzsa eredetére két köznépi legendát ismerünk, az egyik szerint Erzsébet magyar királyné, azaz Sisi udvari szakácsa készítette először a császári pár számára, a másik szerint maga Ferenc József találmánya.

 

Eredeti nevét (Kaiserschmarrn) valóban a császár után kapta, mely szó szerinti fordításban császármorzsát jelent. Szegeden és környékén cicvara vagy csicsvara néven is emlegetik, mely a térségben közismert, hasonló módon készülő étel. Most pedig jöjjön a tökéletes recept, amit a következő oldalon mutatok meg nektek! 

hirdetes

 

A tökéletes császármorzsa receptje!

Hozzávalók:

  • 40 dkg búzadara,
  • 20 dkg liszt
  • 8 tojás,
  • 0,7-1 liter tej,
  • késhegynyi só,
  • 8- 10 dkg porcukor,
  • 1/2 citrom reszelt héja,
  • 10 dkg vaj vagy zsír,
  • 5 dkg mazsola.

 

hirdetes

Elkészítése

A búzadarát és a lisztet tálba tesszük, ráöntjük a hideg tejet, jól összekeverjük és 30-40 percig pihentetjük, hogy a daraszemek megduzzadjanak. Hozzákeverjük a tojások sárgáját, egy kis sót, megmosott, szárazra törölt citrom reszelt hóját (vigyázzunk, csak a sárga héjrészt reszeljük, a fehér belső héja keserű ízű), a cukor felét és jól eldolgozzuk. A pecsenyesütőt a zsírral együtt mérsékelten forró sütőbe tesszük, amíg a habot felverjük, a zsír megforrósodik.

 

A tojásfehérjét kemény habbá verjük és részletekben, óvatosan a tésztához keverjük. A tésztát a megforrósodott zsiradékba öntjük, nem keverjük össze; betesszük a sütőbe és mérsékelt melegen addig sütjük, amíg az anyag megalvad. Ekkor lapátkanállal összevagdaljuk, hozzáadjuk a forró vízben megmosott, megszárított mazsolát, a cukor megmaradt felét, jól összekeverjük, és visszatesszük a sütőbe. Kb. 10 perc múlva újból kivesszük, morzsára daraboljuk, és ha még nem sült volna meg, még 6-8 percre visszatesszük. Vigyázzunk, ne szárítsuk meg a tésztát. Porcukorral leszórva tálaljuk, kis üvegtányéron málnaszörpöt vagy egy kis hígított baracklekvárt adunk mellé.

 

Ha nincs sütőnk, mérsékelt melegen a tűzhelyen is süthetjük akkora lábasban, hogy a beleöntött tészta egy ujjnyi vastagságú legyen. Ha a tűzhelyen sütjük, a beöntött tésztát állandóan keverni kell.

 

Forrás: Ketkes.com

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
584 568
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
3 127 123
Közösség
hirdetes

Szótár

Maros

Maros: A nagy magyarországi folyók egyike. Maros folyó Közép-Európában, a... Tovább

Gödöllő

Gödöllő:  Gödöllő város Pest megyében, Budapesttől 30 kilométerre északkeletre, a... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 199

Átlagos értékelés: 4.7

Érdekességek Ételek Gasztronómia