notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Cserépkályhák bemutatása

hirdetes

Magyarország, a cserépkályhák csodás állama

Sz.F.

Magyarország cserépkályhák terén is egyedülálló, mostani cikkemben számtalan érdekességet mondok el nektek a magyarországi cserépkályhákról!

Magyarország cserépkályhái

Cserépkályha Magyarországon

Nagyon régen megkezdődött Magyarországon a cserépkályha csempe gyártása, egész pontosan Mátyás király idejére tehető ez az évszám. Ugyanakkor azt is el kell mondanom, hogy egyszerű, kályhaszemes kemencéket már korábban is építettek világszerte, így Magyarországon is. A cserépkályhákat viszont a visegrádi és az esztergomi palotákban is színes, mázas csempékből készítették.

Később nem a mai Magyarország területén, hanem leginkább Erdélyben és Felvidéken készültek a cserépkályha csempéi, a mesterek pedig általában fazekasok voltak, akik kályhacsempegyártással is foglalkoztak.

Érdekes tudnivaló, hogy a kályha csempéit még napjainkban is kézzel készítik. Ezeket a csempéket korongolással, szabással, préseléssel vagy éppenséggel öntéssel állítják elő. Tehát még ma is kisipari munkának számít a cserépkályha építése, egy kiválóan működő cserépkályha nem jöhet létre megbízható kályhaépítő mester nélkül! 

hirdetes

Cserépkályha történelem

A mai cserépkályhák ősét a 12-13. században német és svájci mesteremberek folyamatos kísérletezés eredményeképpen építették fel először. Kezdetben a többcélú kemencékhez hasonlóan agyagból készült kályhák falára cseréptányérokat tapasztottak, ami jobban megtartotta a meleget, és ezzel növelték a fűtőteljesítményt.

hirdetes

Később külön erre a célra kifejlesztett kályhaszemekből – amelyek a mai égetett kerámiából készült kályhacsempék elődei voltak – építették a kályhákat. Hallatlan népszerűsége következtében hihetetlenül gazdag forma- és színvilága alakult ki a cserépkályháknak és a kandallóknak. Napjainkban újra reneszánszát éli ez az ősi mesterség, a hagyományos formák mellett egyre színesebb, díszesebb és profilosabb elképzeléseket valósítva meg. A következő oldalon még több érdekesség vár rátok, megéri lapozni egyet mindenkinek! 

Forrás: Fotó: Pixabay

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
85 170
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
2 009 203

Szótár

Balaton szelet

Balaton szelet: az egyik legklasszikusabb magyar édesség. Sokak által kedvelt, már a 80-as... Tovább

Gyurkó-lápai-barlang

Gyurkó-lápai-barlang: Magyarország egyik legnépszerűbb és legjelentősebb barlangja. Az... Tovább

Tovább a lexikonra