notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Cserépkályhák bemutatása

hirdetes

Magyarország, a cserépkályhák csodás állama

Sz.F.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Magyarország cserépkályhák terén is egyedülálló, mostani cikkemben számtalan érdekességet mondok el nektek a magyarországi cserépkályhákról!

Magyarország cserépkályhái

Cserépkályha Magyarországon

Nagyon régen megkezdődött Magyarországon a cserépkályha csempe gyártása, egész pontosan Mátyás király idejére tehető ez az évszám. Ugyanakkor azt is el kell mondanom, hogy egyszerű, kályhaszemes kemencéket már korábban is építettek világszerte, így Magyarországon is. A cserépkályhákat viszont a visegrádi és az esztergomi palotákban is színes, mázas csempékből készítették.

 

Később nem a mai Magyarország területén, hanem leginkább Erdélyben és Felvidéken készültek a cserépkályha csempéi, a mesterek pedig általában fazekasok voltak, akik kályhacsempegyártással is foglalkoztak.

 

Érdekes tudnivaló, hogy a kályha csempéit még napjainkban is kézzel készítik. Ezeket a csempéket korongolással, szabással, préseléssel vagy éppenséggel öntéssel állítják elő. Tehát még ma is kisipari munkának számít a cserépkályha építése, egy kiválóan működő cserépkályha nem jöhet létre megbízható kályhaépítő mester nélkül! 

hirdetes

 

Cserépkályha történelem

A mai cserépkályhák ősét a 12-13. században német és svájci mesteremberek folyamatos kísérletezés eredményeképpen építették fel először. Kezdetben a többcélú kemencékhez hasonlóan agyagból készült kályhák falára cseréptányérokat tapasztottak, ami jobban megtartotta a meleget, és ezzel növelték a fűtőteljesítményt.

 

Később külön erre a célra kifejlesztett kályhaszemekből – amelyek a mai égetett kerámiából készült kályhacsempék elődei voltak – építették a kályhákat. Hallatlan népszerűsége következtében hihetetlenül gazdag forma- és színvilága alakult ki a cserépkályháknak és a kandallóknak. Napjainkban újra reneszánszát éli ez az ősi mesterség, a hagyományos formák mellett egyre színesebb, díszesebb és profilosabb elképzeléseket valósítva meg. A következő oldalon még több érdekesség vár rátok, megéri lapozni egyet mindenkinek! 

Forrás: Fotó: Pixabay

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
159 095
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
159 095
Közösség

Szótár

Védőnői szolgálat

Védőnői szolgálat: Egész Európa által irigyelt magyar rendszer, mely szintén megérett arra,... Tovább

Bodrog

Bodrog: A nagy magyarországi folyók egyike.  A Bodrog a Tisza jobb oldali mellékfolyója.... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 238

Átlagos értékelés: 4.9