hirdetes

Csernobil hatása Magyarországra

Pi, ZH

1986. április 26. Ez így elsőre lehet, hogy nem sok mindent mond az embernek, de ha azt mondom, hogy Csernobil, akkor mindenkinek beugrik a történelem egyik legnagyobb katasztrófája.

Csernobil komoly következményei

Magyarországtól 855 kilométer távolságra található Pripjaty városa. Ez a mesterséges település életét és halálát is a nem messze fekvő csernobili atomerőműnek köszönheti. Egykoron 50.000 ember lakta, ma talán 5 sem meri. Halálzóna, ahogyan nevezik.

Kevesen tudják, de ez csak a történelem második legnagyobb atomkatasztrófájának számít. 1957-ban ugyanis Majak városának (ez a település Csernobiltól 2365 kilométerre keletre található) atomerőművében is történt egy baleset. A korabeli beszámolók szerint az egyik hűtésre szolgáló cső meglazult a radioaktív anyagok bomlására fenntartott tartálynál, mely ennek hatására elkezdett kiszáradni. 1957.szeptember 29-n egy ellenőrző berendezés elektromos szikrája miatt robbanás történt, melyet több száz kilométer távolságból is látni lehetett-persze ezt a szovjet vezetés próbált elhallgatni. 20.000 négyzetkilométeren szóródtak szét az erősen radioaktív anyagok, melyek kétszer erősebbek voltak a csernobili katasztrófánál tapasztaltak.

hirdetes

hirdetes
Mindenesetre kijelenthető: a két robbanás között nagy a hasonlóság. Az elsőre is szembetűnik: a két időpont között eltelt majdnem 30 év, de az akkori és későbbi szovjet vezetések reflexből tagadtak.

Visszatérve Csernobilhoz. Az HBO valószínűtlenül nagy sikerű minisorozatban mutatta be az akkori eseményeket, melynek részleteit a mostani orosz vezetés reflexből letagadott…
Pripjatyból 50.000 ember lett kitelepítve 36 órás késéssel.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Hősök tere

Hősök tere: Budapest legnagyobb és legszebb tere, melyet miden évszakban turisták hada száll... Tovább

Zemplén Kalandpark

A Zemplén egyik legnagyobb turistamágnese a Sátoraljaújhely felett tornyosuló Magas-hegyen... Tovább

Tovább a lexikonra
Retró
X
Kövess minket facebookon!