hirdetes

Csernobil hatása Magyarországra

Pi
Csernobil komoly következményei

Magyar események

Alig 10 nap múlva a 30 kilométeres zónából már 130.000 embert kellett kiköltöztetni. A robbanás hatását pontosan megmutatja, hogy a mai Ukrajna, Fehéroroszország és Oroszország területén hatalmas területek szennyeződtek, nagyjából 320 ezer négyzetkilométeres területet érintett a robbanás.
De mi is történt? Röviden: egy félresikerült teszt, emberi figyelmetlenség, illetve az RBMK-típusú erőművek hiányossága.

Hogyan számolt be vajon az akkori magyar sajtó a robbanásról?

„A szovjetunióbeli csernobili atomerőműben baleset történt. A jelentések szerint az egyik reaktor sérült meg és többen megsebesültek. Az illetékesek megkezdték az ukrajnai atomerőműben keletkezett üzemzavar megszüntetését. A károk felszámolására kormánybizottságot hoztak létre. Stockholmban közben bejelentették, hogy Dániától Finnországig észlelték a radioaktív sugárzási szint hirtelen növekedését. Ottani szakértők szerint a radioaktív felhő rövid időn belül eljutott a Skandináv-félsziget fölé.”

hirdetes

Ez a hír húsz órával a katasztrófa után hangzott el a Petőfi Rádióban. A hír közlését az akkori magyar felsőbb vezetés másnap hajnalban betiltotta.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Dobos torta

Dobos torta: az egyik legklasszikusabb magyar édességfajta. A dobostorta megalkotója Dobos C.... Tovább

Balaton

A Balaton a magyarok kedvenc üdülőhelye nyaranta, a magyar tengernek is szokás... Tovább

Tovább a lexikonra
Retró
X
Kövess minket facebookon!