hirdetes

A magyar pszichológus van a Google főoldalán- Csíkszentmihályi Mihály csodás dolgot talált ki

VN

Csíkszentmihályi Mihály Széchenyi-díjas magyar-amerikai pszichológus képe villant meg ma a Google főoldalán, amire azonnal felkaptam a fejemet. Munkássága miatt azonnal megismertem, és szinte azonnal elkezdett érdekelni, hogy miért pont ma ették ki a legnépszerűbb böngésző főoldalára?

Csíkszentmihályi Mihály Google főoldal

Mit keres Csíkszentmihályi Mihály a Google főoldalán?

„A mai embléma a magyar-amerikai pszichológust, írót és professzort, Csíkszentmihályi Mihályt ünnepli, aki a fokozott koncentrációt és produktivitást eredményező „flow” (teljes elmélyülés) mentális tudatállapotot tanulmányozta és nevezte el.”- írja a Google a főoldali képre kattintva. Aztán ha kicsit lejjebb görgetünk, és elolvassuk a Wikipédia oldalát Csíkszentmihályinak, akkor láthatjuk, hogy ma van a szülinapja. Csíkszentmihályi Mihály 1934. szeptember 29-én született az olaszországi Fiuméban, és 2021. október 20-án csukta le örökre a szemét a kaliforniai Claremont-ban. Munkásság előtt tiszteleg születésének 89. évfordulóján a Google ezzel az animált grafikával, ami nemcsak Magyarországon, hanem Egyesült Államokban,Ausztriában, Németországban, az Egyesült Királyságokban, Írországban, Brazíliában, és Izlandon is megjelenik a felhasználóknak.

hirdetes

Na de mégis mit kell tudni Csíkszentmihályi-ról, a híres neves flow élményről, amivel nem egyszer találkoztam már én is egyetemi tanulmányaim során, úgy hogy nem is pszichológiát hallgattam?

Csíkszentmihályi Mihály munkássága

Csíkszentmihályi Mihálynak nem volt könnyű gyerekkora: a világháború okozta sebek, a háború előli menekülés, a sok szenvedés látvány viszont arra ösztönözte, hogy életét a boldogság kutatására tegye fel. Ennek köszönhető a flow élmény definiálása is. Kezdetben a vallás és a filizófia területén kereste a választ a kérdéseire, majd sokat tanult Carl Jung pszichológus tanaiból is, ami végül e felé a pálya felé terelte. 22 évesen kezdte meg pszichológiai az Egyesült Államokban, egészen pontosan a Chicagói Egyetemen. Itt arra lett figyelmes, hogy a festők annyira elmerülnek alkotásuk elkészítése közben, hogy valósággal transzba esnek – elveszítik a tér- és időérzéküket, és csak a munkájukra koncentrálnak, azon kívül csak az alapvető túléléshez szükséges dolgokkal hajlandóak foglalkozni. Így született meg a fejében flow élmény definíciója, aminek tanulmányozására feltette az életét.

hirdetes

Csíkszentmihályi Mihály flow élménye

Csíkszentmihályi Mihály 1990-ben kiadta tanulmánya alapján íródott könyvet, Az áramlat: A tökéletes élmény pszichológiája címmel, ami világszerte nagy sikereket aratott, fellépett a tudományos-ismeretterjesztő bestsellerek képzeletbeli polcára. Csak úgy kapkodták a polcokról politikusok, üzletemberek, edzők, és azok is, akik csak életvezetési tanácsokra voltak éhesek. Csíkszentmihályi természetesen több könyvet is kiadott magyar nyelven is a flow élményről, a pozitív pszichológiáról, a kreativitásról és hasonló témákról, ha érdeknek hasonló témák, olvass tőle! 
 

Forrás: Kép: google főoldal, 2023.09.29.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Vörösmarty Mihály

Vörösmarty Mihály: Vörösmarty Mihály magyar költő, író, ügyvéd, a Magyar Tudományos... Tovább

Kisdobos

Kisdobos: kisdobos csak az lehet(ett), aki (volt)úttörő. Kizárólag gyermekek részére... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Magyarország Magyarság