hirdetes

Látványos csillaghullásra lehet számítani ma: mutatjuk mikor érdemes kémlelni az eget

VN

Nem augusztus a hullócsillagok hónapja? Dehogynem, rendszerint akkor is látványos csillaghullásnak lehetünk szemtanúi, de azért nem csak ekkor érdemes fürkészni az eget látványos égi jelenséges reményében. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint a mai tiszta időjárás egy tökéletes alkalom, hogy elkapjuk a Drakonidák meteorraj maximumát.

Csillaghullás Októberben

Csillaghullás októberben

Igen, kicsit furán hangzik, de nemcsak nyáron vannak hullócsillagok, bár a hideg éjszakák miatt nem ajánlott kifeküdni a kertbe, vagy sátrat verni valami hullócsillag lesre alkalmas vidéken, de azért most is alkalmunk nyílhat megcsodálni ezt a különleges égi jelenséget, és ahogyan a legenda tartja, kívánni valamit. Tökéletes program ez egy őszi estére, egy forró kakakó, tea, vagy forrócsoki mellé, csak ne feledkezzetek el a plédekről, a kötött pulóverekről, meg úgy egyébként is, öltözzetek fel rétegesen!

Mikor érdemes kémlelni az eget?

Az Országos Meteorológiai Szolgálat ezt írta a Facebook oldalán ezzel kapcsolatban: „Kevéssé közismert, de nem csak augusztusban érdemes hullócsillagokat keresve kémlelni az eget, hanem bizony október elején is. Érkezik ugyanis a Draconidák meteorraj, kétségkívül nem augusztusi intenzitással, de nagyjából 10 hullócsillagra/óra azért így is lehet számítani. Idén ennek maximuma várhatóan csütörtökön lesz. Szerda éjjel nem is érdemes kémlelni az eget, az ország döntő részén ugyanis ekkor még borult lesz az ég, csütörtök estére azonban kitisztul az idő. Csütörtök éjjel tehát csak kevés felhő lehet az égen, péntek éjszaka azonban már kissé több fátyol- és gomolyfelhő maradhat, de még akkor is lesz némi esélyünk hullócsillagot megpillantani.”

hirdetes

Mit érdemes tudni a csillaghullásról?

Tehát ma este a Draconidák meteorraját csodálhatjuk meg. A Drakonidák egy meteorraj, amely minden évben eléri a föld légterét, ezzel csodás látványt nyújt. „A Draconidák egyébként a Sárkány (Draco) csillagképről kapták nevüket, mivel a hullócsillagok látszólagos kiiindulási pontja ez a csillagkép. A Sárkány a Nagy Medve és a Kis Medve között figyelhető meg az égbolton, bár éles szem kell hozzá, mert a csillagai többnyire halványan látszódnak csak.”- írta az Országos Meteorológiai Szolgálat. Ez egyébként egy viszonylag fiatal raj. A meteorraj az 1900-as évek előtt még nem létezett és többször meglepetéssel szolgált a megfigyelők számára. Az üstökös 1900-ban került napközelségbe, amikor is Michel Giacobini fedezte fel ezt az objektumot.

hirdetes
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Veszprém megye

Veszprém megye a Dunántúlon található. Személyében tisztelhetjük a Balaton északi... Tovább

Wigner Jenő

Wigner Jenő: 14 magyar Nobel díjasunk egyike. 1963-ben kapta meg a fizika szakterületén az... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Magyar