hirdetes

Csodabogyó tanösvény a Villányi-hegységben

ZH

A Villányi-borvidéken számos kikapcsolódási lehetőséget találhatunk, de nem csak a borkedvelők találják meg a számukra tetsző programokat, ha nem a túrázók is csodaszép helyeken fedezhetik fel Magyarország különleges műemlékként őrzött vidékét. Barangolj velünk a Tenkes-hegynél és ismerkedj meg a Villányi- hegység csodabogyó tanösvényével!

Tenkes-hegyi tanösvény

TANÖSVÉNY A TENKES-HEGYNÉL


1998-ban kialakítottak egy igen klassz kis tanösvényt a Villányi-hegységben, ahol a vadregényes erdőben sétálva töltődhetünk fel a természet erejével. A Csodabogyó Tanösvényként ismert túraútvonal nevét, az ösvény környezetében növekvő örökzöld cserjeféléről kapta, a szúrós, de annál különlegesebb csodabogyó bokorrol. A hazánk legdélibb pontján található magaslat a Tenkes-hegy, amely erdői magába ölelik a tanösvényt. Eleinte a hegy déli oldalán helyezkedett el a tanösvény, mindössze 2 kilométeren, ami Máriagyűdről indult és felvezetett bennünket egészen a hegy gerincéig.


A Csodabogyó Tanösvény térnyerése

hirdetes


A kezdetleges igen rövid szakaszhoz képest, mára kezdi kinőni magát az ösvény, ugyanis 2003-ban elkezdték azt bővíteni. Ekkor létrehoztak az útvonal mentén ökoturisztikai központokat, például megépült a Tenkes-hegyi kilátó a hegycsúcson és a bissei erdőben egy pihenőhelyet is kialakítottak, valamint egy kunyhót is létrehoztak a fáradt vándorok számára, amely Pyber Iván nevét viseli.
2021-ben további fejlesztéseken esett át a túraútvonal, amelyet a csodabogyó szegélyezésében nem is lehet eltéveszteni. A Mecsekerdő Zrt. megújította a korábbi 2 kilométeres útvonalat és megháromszorozva annak hosszát egy körtúrává alakította azt, így már nem csak Máriagyűd irányából megközelíthető az útvonal, hanem Bisse irányából is. Az előbb említett ökoturisztikai létesítmények is megmaradtak a túraútvonal részeként, ezzel színesítve azt. Jelenleg 6 kilométeres útvonalon tekinthetjük meg a 11 állomássá bővült Csodabogyó Tanösvényt. A tanösvény mentén számos természeti érdekességet figyelhetünk meg a szubmediterrán jellegű Tenkes-hegy gazdag élővilágában.

hirdetes


A következő oldalon olvashatsz az érdekességekről és látványosságokról, amelyekkel a Csodabogyó Tanösvényen kirándulva találkozhatsz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Török Ignác

Török Ignác: Nemescsói Török Ignác honvéd vezérőrnagy, hadimérnök, az aradi vértanúk... Tovább

Kuvasz

Kuvasz: Egyike a 9 magyar kutyafajtának, melyeket világszerte elismernek. A kuvasz a magyar... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Európa Kirándulás Magyar Magyarország Programajánló Szórakozás Utazás
X
Kövess minket facebookon!