hirdetes

Sok magyar ember ezért veszíti el a lábát - a cukorbeteg láb következményei

VN

A diabeteses láb szindrómáról szól mai cikkünk, amivel egy fontos dologra kívánjuk felhívni a figyelmet! Egy hivatalos felmérés adatait idézzük: „Napjainkban a nem traumás eredetű alsó végtagi amputációk 50–70%-át a diabeteses láb következményeként cukorbetegeken végzik, ezzel összefüggően valahol a világon húsz másodpercenként amputációra kerül egy alsó végtag.” Hogyan előzhető meg a cukorbetegek lábainak amputációja? Lássuk, mit kell tudni a cukorbeteg lábszindrómáról!

Cukorbeteg láb következményei

Veszélyben vannak a cukorbetegek lábai

A cukorbetegség (diabétesz) egy olyan krónikus állapot, amely számos egészségügyi szövődményt okozhat, köztük a diabeteses lábat. Ez egy súlyos probléma, amely súlyos következményekkel járhat, ha nem megfelelően kezelik. A diabeteses láb olyan állapot, amely a cukorbetegség hosszú távú hatásai miatt alakul ki. Az alapvető probléma az, hogy a magas vércukorszintek károsíthatják az idegeket és az ereket, ami sérüléseket és fertőzéseket okozhat a lábakon. A cukorbeteg lábszindrómának számos negatív következménye van:

 • Fekélyek és sebek: A neuropátia (idegkárosodás) miatt a cukorbetegek lábujjai és láb talpa gyakran érzéketlenné válnak. Ez azt eredményezheti, hogy apró sérülések, például cipő okozta dörzsölések, horzsolások, vagy sebek észrevétlenek maradnak. Ezek a sebek könnyen fertőzésbe mehetnek át, és nehezen gyógyulnak.
 • Fertőzések: A cukorbetegek immunrendszere is gyengébb lehet, ami növelheti a fertőzések kockázatát. A diabeteses láb esetében a fertőzések gyorsan terjedhetnek, és súlyos állapotokhoz vezethetnek, mint például cellulitisz vagy gennyes gyulladások.
 • hirdetes
 • Sebgyógyulási problémák: A diabeteses láb esetében a sebek lassabban gyógyulnak, mivel a cukorbetegség csökkentheti a vérkeringést és károsíthatja az erek falát. A lassú sebgyógyulás további fertőzési veszélyt hordoz magában.
 • Súlyos szövődmények: A súlyosan elhanyagolt diabeteses láb esetén szükségessé válhat a műtét, és akár a láb amputálása is. Ez egy életminőséget jelentősen rontó, traumatikus esemény, amely elkerülhető lenne megfelelő gondozással.

Hogyan lehet megelőzni a cukorbetegek lábának amputálását?

A diabeteses láb elkerülése érdekében sok lépést lehet tenni. Egyáltalán nincsen kőbe vésve, hogy a cukorbetegség következménye a lábak elvesztése! Oda kell figyelni sok dologra, de el lehet kerülni a cukorbeteg lábszindróma kialakulását, és kezelni is lehet megfelelően, ha az már kialakult. Hogyan?

 • Vércukorszint kontroll: A vércukorszint szoros kontrollja kulcsfontosságú. Rendszeres vércukormérésekkel és az orvos által előírt kezelésekkel biztosítsd, hogy vércukorszinted a megfelelő tartományban maradjon.
 • hirdetes
 • Egészséges életmód: Egészséges étrend és testmozgás segíthet a vércukorszint kontrollban tartásában, valamint az általános egészség javításában.
 • Lábápolás: Rendszeres lábápolással és ellenőrzéssel győződj meg róla, hogy ne maradjon észrevétlen seb vagy sérülés a felületen. Ne hanyagold el lábaidat, cukorbetegként nagyon oda kell figyelned erre a területre, mivel ez a test legtávolabbi pontja, itt fog látszódni a cukorbetegség idegre gyakorolt negatív hatása. 
 • Kényelmes lábbeli: Viselj olyan cipőt, amely kényelmes és megfelelően illeszkedik. Kerüld a szűk vagy dörzsölő cipőket, hiszen ezek olyan sérüléseket okoznak, amiket lehet, hogy észre sem fogsz venni, úgy terjednek, és károsítanak további srészeket. 
 • Rendszeres orvosi ellenőrzés: Látogass el rendszeresen orvoshoz, ne csak diabetológushoz, hanem lábápolási specialistához is! A rendszeresen elvégzett szakszerű lábszűrővizsgálatok nagyban hozzájárulnak a lábak amputálásának elkerüléséhez. Amennyiben időben diagnosztizálva van a probléma, a kezelés is időben elkezdhető, és így a negatív következmények is elkerülhetőek. 
   
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Nagytétényi Kastélymúzeum

Nagytétényi Kastélymúzeum: az Iparművészeti Múzeum 1949-ben létesített bútormúzeuma,... Tovább

1956-os Forradalom

1956-os Forradalom: Népünk sok harca közül az egyik legjelentősebb, mely máig nagy hatással... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Hírek Magyarság