hirdetes

A Dunakanyar legjobb tavaszi kirándulóhelye: az Ipoly völgyében megbújó Damásd vára

VN
Frissítve: 2024.04.09

Mi már nagyon várjuk a tavaszt, szóval mást sem tudunk csinálni, mint azon gondolkozni, hogy merre vegyük az irányt az első igazán napsütötte tavaszi hétvégén. Szerencsére tavaszi kirándulóhelyekből nincsen hiány, mi most az egyik legszebb régióját néztük ki hazánknak: a Dunakanyart. Egy rejtett kincset találtunk, az Ipoly völgyében megbújó Damásd várát, ami tökéletes tavaszi kirándulóhelynek tűnik.

Damásd vára Dunakanyar

A Dunakanyar rejtett kincsei után kutakodva

Abban azt hiszem, mindenki egyetért, hogy a Dunakanyar és környéke egy valóságos csoda. Nekem minden alkalommal eláll a lélegzetem, ahogyan megpillantom már az ablakból akár autóval, vonattal, vagy busszal megyek. Ja és egy bónusz pont: hihetetlen közel van Budapesthez és pikkpakk meg lehet közelíteni nagyon egyszerűen autóval, vagy autó nélkül is. Visegrádon és Esztergomon kívül is rengeteg kincsre lehet lelni. Mindenképp sétáljatok egyet Szentendrén is (oda még HÉV-vel is el lehet jutni), de mi Zebegényt, és Nagymarost sem hagynánk ki, ahogyan a remek kirándulóhelyeket sem a környéken. Adunk is egy kis segítséget a környék felfedezéséhez!

A Dunakanyar rejtett kincse: Damásd vára

Na de csapjunk is bele, és kicsit ismerjük meg a címadó Damásd várát, ami a Dunakanyar egy igazi rejtett kincse. Írjátok fel a tavaszi bakancslistátokra! Damásd vára egy középkori eredetű vár romja, Ipolydamásd község határában, pontosan nem tudni mikor épülhetett, de a romok között kutatva 12. századból maradt edénytöredékekre is bukkantak a régészek, de hivatalosan csak 1361-ben említették. 

Hol található Damásd vára pontosan?

hirdetes

Az Ipoly völgyében található ez a rejtett kincs, ami talán nem túl monumentális, hiszen elég lepusztultak a romok, de nagyon kellemes tavaszi kirándulóhelyet biztosít- a még javában legszebb téli álmát alvó várromot kora tavasszal üdítő élmény bejárni, miközben az Ipoly-völgyének szépségét is fel lehet fedezni. Damásd vára az Ipolydamásdról Balassagyarmat felé vezető országút mentén található, könnyedén megközelíthető, de nem volt könnyedén észrevehető, ugyanis semmilyen tábla nem utalt a nyomokra, csak pár éve helyeztek el táblákat, sőt még piknikező helyet is a környéken. Tehát egy igazi rejtett kincs ez a vár, amit talán ezért nem ismernek sokan.
 

Forrás: Kép: Wikipédia

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Kassai-féle lovasíjász módszer

Kassai-féle lovasíjász módszer: „a magyarok nyilaitól ments meg uram... Tovább

Szüreti mulatságok

Szüreti mulatságok: az őszi néphagyomány csúcsa. Anno ez a szokás a hazánk fővárosában... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyarország Magyarság Programajánló Szórakozás Történelem Utazás
X
Kövess minket facebookon!