hirdetes

A főváros szíve, a Deák Ferenc tér, aminek már ezer meg egy neve volt, mutatjuk is a történetét!

Noémi Vida, ZH

„Találkozzunk a Deákon! Te hol vagy, én épp Deák! Szerintem a legegyszerűbb, ha a Deákon futunk össze. Jó, akkor ma este Deák, és meglátjuk onnan, hova tovább.” Ugye ismerősen hangzanak ezek a mondatok? Talán nem túlzunk, ha azt mondjuk, hogy Budapest legforgalmasabb csomópontjáról beszélünk. A fővárosiak szinte minden nap megfordulnak, vagy elhaladnak itt, de szinte biztos vagyok abban is, hogy a vidékiek is jártak már itt, nem is egyszer. De vajon mindig ilyen nagy szerepe volt a Deák Ferenc térnek Budapest életében? 

A Deák Ferenc tér története

Az ezernevű Deák Ferenc tér

Ha alaposan megvizsgáljuk, a Deák Ferenc tér varázsa abban rejlik, hogy tényleg a város kellős közepén található. Innen ezer irányból lehet érkezni, és ezer irányból lehet menni tovább, így természetesen már régebben is felfigyeltek rá, és kihasználták ezt a remek adottságát. Már egészen régóta fontos helyet tölt be a fővárosi életben, már a török időkben is kiemelt szerepe volt magának a helynek, azonban nem Deák tér néven. A haza bölcsének a nevét 1867 óta viseli csak. A belváros szívében található háromszög alakú teret, ezelőtt ezerféleképpen nevezték. Majdnem, hogy mindenki, mindig máshogyan, egy-egy pillanatnyi nevezetessége, vagy funkciója alapján. Ezer néven futott, és ezer funkciót szolgált az idők folyamán ez az ikonikus hely.

A Deák Ferenc tér története

hirdetes

A Deák Ferenc tér manapság a legfontosabb találkozási hely Budapesten, és nem volt ez máshogyan régebben sem. Könnyű odajutni, és rengeteg hely van a környéken, éttermek, kávézók, de múzeumok, színház és parkok is, na meg megannyi üzlet a Fashion Street-en, azaz a Deákot és a Vörösmartyt összekötő Deák Ferenc utcán, bár a tér nem túl nagy, és nem túl mutatós, igazából még csak középpontja sincsen. A török hódoltság idején kezdett el népszerűvé válni, de csak az 1800-as években kezdett el igazán térszerűvé válni, amin az segített leginkább, hogy elkezdtek itt piacokat szervezni. Ezekben az időkben kezdték el különböző nevekkel illetni, hiszen mentek a piacra, na de melyikre, hová?

hirdetes

Minek nevezeték a Deák Ferenc teret?

1876-ban meghalt Deák Ferenc, így a teret elnevezték róla. De mi volt azelőtt a neve? A kereskedők után emlegették Kohlplatz-ként, Kohlmarkt-ként is a teret, de volt, aki Káposztás piacnak nevezte, a zsidó kereskedők miatt a Zsidó tér, és Zsidó piac név is elterjedt, sőt olyan is van, aki Török térnek hívta, ugyanis az akkoriban ott álló ház homlokzatát két török szobor díszítette, majd az Evangélikus templom megépülésekor Evangelische Kirche Platz névre keresztelték, de ez nem jelentett végleges megoldást. Tehát 1876-ban meglett a név, és azóta folyamatosan fejlődik, a legnagyobb ugrást talán a kis földalatti megépítése jelentette, majd jött a 2-es, és azt követően a 3-as metró is, amiknek sokági a Deák volt a végállomásuk, amíg a többi szakasz el nem készült. Így hát nem csoda, hogy a tér valóságos közlekedési csomóponttá vált. 
 

Forrás: Kép Fortepan: Képszám: 21670

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

A pogány madonna

  Az egyik leghíresebb magyar filmről van szó. A Pogány Madonna 1980-ban forgatott,... Tovább

Kond

Kond: Honfoglaló vezéreink egyike. Összesen heten voltak, Kond az egyik közülük. A... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Magyar történelem Retró Történelem
X
Kövess minket facebookon!