hirdetes

Debrecen 5 kihagyhatatlan látnivalója, amit idén ősszel útba is ejthetsz

VN
Top 5 debreceni látnivaló

#3. Debrecen legnagyobb látványosságai: Református Kollégium

Nem, a debreceni nem egy átlagos kollégium, és pont ezért kell neked is meglátogatnod! A Debreceni Református Kollégium Debrecen egyik fő oktatási intézménye, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc idején a Debrecenbe menekült kormány forradalmi országgyűléseinek és az 1944. december 21-én tartott Ideiglenes Nemzetgyűlés színhelye. A kollégium mindig nyitott volt az új eszmék iránt, hiszen maga is egy új tanítás, a reformáció szellemében jött létre. Csak pár név azok közül, akik itt koptatták az iskolapadot: Ady Endre, Arany János, Balog Zoltán, Bay Zoltán, Csokonai Vitéz Mihály, Bölcskei Gusztáv, Fazekas Mihály, Kölcsey Ferenc, Móricz Zsigmond, Szabó Magda, a Tisza családból Tisza István, Tisza Kálmán és Tisza Lajos. Nem meglepő, hogy az ország 11. nemzeti emlékhelyének nyilvánították, és annak rendje szerint emlékoszlopot is állította a Nagytemplom és a Református Kollégium között elterülő Emlékkertben.

hirdetes

#4. Debrecen legnagyobb látványosságai: Pásti Utcai Zsinagóga

A Debreceni Zsidó Hitközség jelenleg Magyarország legnagyobb vidéki zsidó közössége. Éppen ezért 1894-ben épült fel ez a Zsinagóga a Pásti utcában, a történeti városközpont közvetlen közelében, tervezője pedig Berger Jenő debreceni építész volt. Persze ez sem egy átlagos zsinagóga, hanem egy múzeum is, melynek a falai belevésve őrzik a holokauszt 6000 halálos áldozatának nevét.

hirdetes

#5. Debrecen legnagyobb látványosságai: Modem

Több mint 3000 négyzetméternyi kiállítóterével 2006 őszén nyílt meg a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ Debrecen történelmi belvárosában. A világszínvonalú művészeti központ Magyarország második legnagyobb kiállítóhelye, a legkorszerűbb technikával felszerelve. Sokan csak a magyar Guggenheimnek nevezik, vagy a vidéki Ludwig Múzeumnak. Egy kis kultúra rád is rád fér! Nyitva hétfő kivételével minden nap: 10-től 18 óráig. Belépő jegy 1500 Ft, diák, nyugdíjas 700 Ft, debreceni lakosoknak 1000 Ft. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Tatai vár

Tatai vár: Az egyik legkülönlegesebb magyar várról beszélhetünk személyében, hiszen a Tatai... Tovább

Skála Áruház

  Skála Áruház:  Az egyik leghíresebb magyar üzlet volt a rendszerváltás előtt,... Tovább

Tovább a lexikonra
Hírek Kirándulás Magyar Magyarország Történelem Utazás
X
Kövess minket facebookon!