hirdetes

Hogyan kerüld el a depresszót a karantén alatt?

SzSz

A karatén miatt sokan egyedül vannak otthon, vagy ha családjukkal is, a bezártság igen rossz hatással lehet az emberre. Akár még depresszió is kialakulhat.

Depresszió a karantén alatt: Így kerüld el

Mi a depresszió? 

A depresszió egy olyan állapot, amikor az ember az életet kilátástalannak, nyomasztónak találja. Leginkább a hangulatra hat, de sokszor testi tünetekkel is együtt jár. Az unipoláris depresszió hangulati és érzelmi zavart jelent, amely során a gondolkodás és az aktivitás is lelassul. Az unipoláris azt jelenti, hogy a hangulat csak negítv irányban változik és az állandó is marad. 

A depresszió tünetei

A depresszió leggyakoribb tünete, hogy a beteg szomorúnak érzi magát. Gyakran sírással kísérő rohamok is jelentkezhetnek. A betegek többségénél a gesztikulálás megszűnik, az arc beesik, a homlok ráncok, szem alatti sötét karikák megjelennek és a száj lebiggyesztése is állandó. A betegek kilátástalannak látják a világot, amelyben semmilyen örömforrást nem találnak. A depressziót gyakran kísérik testi tünetek is, mint az alvászavar, székrekedés, vagy épp a túlzott alvásigény, folyamatos fáradtság.

hirdetes

A depresszió és a karantén

Sajnos a jelenlegi helyzetben a karatén alatt az életterünk beszűkült, a napi rutin pedig általában ugyan az. Nem tudunk kimenni a szabada, nem tudunk számunkra elegendő mennyiségű programot tervezni, nem tudunk találkozni a barátainkkal, valaki pedig a családjával sem. Így persze nem csoda, hogy az ember sokkal magányosabbnak érzi magát a bezártságtól. A bezártság következtében, mégha nem is egyedül vagyunk otthon, akkor is érezhetjük a magányt és a kilátástalanságot. Ha nem cselekszel időben, nálad is könnyen átfordulhat a karantén alatti bezártság depresszióvá. 

A depresszió fázisai

A depresszió alatt akár szervi problémák is kialakulhatnak, illetve a beteg akár maga vagy mások ellen is fordulhat. A depresszió egy komoly betegség, és nem szabad félvállról venni. A betegség enyhébb tünteivel rendelkezőket is komoly kivizsgálás után kezdik csak el kezelni, hiszen a tüneti elemzések mellett, fontos megtalálni kialakulásának okát. A kórképek felállításánál a pszichológus segít a betegnek, és általában az alábbi fázisokat veszik alapul: 

hirdetes
  1. a nap legnagyobb részében rossz, levert hangulat,
  2. az érdeklődés és az öröm csökkenése,
  3. az étvágy változása, súlycsökkenés vagy súlynövekedés,
  4. alvászavar, álmatlanság vagy fokozott alvásigény,
  5. nyugtalanság, agitáltság vagy gátoltság érzése a mindennapi tevékenységekben,
  6. állandó fáradtság,
  7. értéktelenség érzése, súlyos bűntudat, nem igazolható önvádlás,
  8. csökkent gondolkodási képesség, összpontosítási és döntési képtelenség,
  9. visszatérő gondolatok a halálról.

Ha bármikor is észlelted magadon a fenti tünetek valamelyikét, mindenképp lapozz a következő oldalra!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Lángos

Lángos: a nyár slágere, mely nem csak a meleg évszakban számít ínycsiklandozónak. Az egyik... Tovább

Szinyei Merse Pál

Szinyei Merse Pál: Szinyei Merse Pál magyar festő volt az 1800-as évek közepétől, az 1900-as... Tovább

Tovább a lexikonra
X
Kövess minket facebookon!