hirdetes

Hogyan kerüld el a depresszót a karantén alatt?

SzSz
Depresszió a karantén alatt: Így kerüld el

A karatén alatt nagyon könnyen tapasztalhattad valamelyik tüntetet magadon vagy családtagjaidon. Ez azonban még nem nyilvánvaló jele a depressziónak. Ezek a tünetek általában hosszabb távon jelentkeznek és folyamatosan a depressziós betegeknél. Persze, ha azt érzed, hogy folyamatosan rossz hangulatod van, és nem tudod, mit csinálj, akkor mindenképp ideje azonnal változtatni valamit az otthonléten! 

Mit csinálj, hogy elkerüld a depressziót? 

Home office

Azok, akik home officeban dolgoznak, a több, mint 1 hónap karantén után biztos érzik magukon, hogy kezdenek kicsit belefásulni a munkába. Persze, ez attól is függ, hogy milyen munkád van, de a monotonitás, az ingerszegény környezet gyorsan kihathat hangulatunkra. A legjobb, amit tehetsz, hogy egy olyan napirendet alakítasz ki magadnak a home office mellett, amely során nem érezheted, hogy kezdesz befásulni. Kelj fel ugyanúgy korán, reggelizz, tartsd meg a szokásos reggeli rituáléd, majd csak ezután ülj le dolgozni. Ne felejts el szüntet sem tartani! A monoton munkával nem csak rosszat teszel egészségednek, de hangulatodon is jelentősen ronthat. Óránként legalább állj fel egy kicsit, igyál meg egy pohár vizet, menj egy kört a házban, nyújtózz. Sokkal jobban és frissebben fogod magad érezni, ha beiktatsz apróbb szüneteket a home office során is!

hirdetes

Túlevés

A karantén során persze a jobbnál jobb receptek csak úgy az arcunkba van tolva, és mivel ráérősebbek vagyunk, több időnk van sütni-főzni. Valaki unalomból nyitogatja a hűtőt, valaki végre úgy van vele, hogy van ideje elkészíteni mindenféle finom receptet, amit eddig nem tett időhiányában. Legyen önkontrollod! A túlzott ételfogyasztás szintén nem fog jót tenni a hangulatodnak hosszú távon, hiába érzed jól magad éppen evés közben. A túlzott ételfogyasztás után pedig bűtudatod lehet, testképed is változhat negatív irányban, amely után a depresszió is könnyebben kialakul. Készíts egy hétre lebontott étrendet magadnak, amely során felírod, mikor mit eszel, így elkerülheted a csalást. Ha pedig jókat eszel, jó tápanyagokat viszel be szervezetedbe, a hangulatod is jobb lesz! 

hirdetes

Mozgás

Ugyan a karantén alatt nem ajánlott kitenni a lábunkat otthonról a mozgás nincs megtiltva a szabadban. Iktass be mindennapra valamilyen testmozgást, legyen az akár egy séta a parkban vagy egy kis biciklizés az otthoni szobakerékpáron. Szerencsére az interneten ma már számos edzéstervet és videót találhatunk, amelyek segítenek akár otthoni eszközök nélkül megmozgatni minket. Böngéssz közöttük és tegyél a lelki és testi jólétedért, ezzel jobb hangulatot teremtve magadnak!

Ha pedig úgy érzed, hogy nem igazán segít semmi, próbáld meg minél többször felvenni szeretteiddel a kapcsolatot telefonon vagy videochaten. Az internet így segít közelebb hozni minket egymáshoz, amely rendkívül sokat segíthet hangulatunkon is. 

Mindazonáltal, ha a tünetek súlyosbodnak, vedd fel a kapcsolatot egy szakemberrel, aki segít megoldást találni a depresszió kialakulásának megakadályozásával vagy annak kezelésével.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

A magyar koronázási palást

A magyar koronázási palást: koronázási palást a koronázási jelvények egyike. A koronázási... Tovább

Árpád ház

Árpád ház: A leghíresebb magyar uralkodóház, mely a kereszténység kezdete óta uralkodott... Tovább

Tovább a lexikonra
X
Kövess minket facebookon!