hirdetes

Te is szeretted? Érdekességek a diavetítőről

TK, ZH
Diafilmvetítő

Ezután nagy lendületet adott a diavetítőknek a fényképezés feltalálása a XIX. század közepén, majd a villamos világítás felfedezése is. Ezzel párhuzamos kezdett el fejlődni maga az optikai eszköz is.


Mikor lettek ténylegesen népszerűek?


Forradalmi változást az 1930-as évek hozták meg. Ehhez a dátumhoz köthető az első kisfilmes fényképezőgépek gyártása is. Ekkor kezdték el használni a cellulóz filmeket is.


Hazánkban az 1940-es jelentek meg az első vetítők. Eleinte a diafilmeket kizárólag csak cellulóz-nitrátból készítették., majd később áttértek a nem gyúlékony cellulóz-acetátra.


Ez a lángmentes film tette lehetővé 1953-54-ben a Lemezárugyár mesevetítőjének megszületését. Ennek gyártása egészen 1980-ig tartott, utána sajnos megsemmisítették.

hirdetes


Ennek a kis „púposnak” a gyártásának megszüntetésével viszont a diavetítő ellátás folytonos problémákba ütközött.


Alkalmazásának történetéről


Eleinte az optikára épülő újfajta látványosságok kiszorították a diavetítőt, méghozzá a panorámaképek, melyeket egy bódéban, nagyítóüvegen keresztül lehetett szemlélni. Ezek nevezetes városokat, eseményeket mutattak be. Ezek évről-évre más aktuális képekkel bővültek.


Ezután a sztereóképek is megjelentek, melyek szintén izgalmas eseményeket ábrázoltak. A XX. század elejére a diavetítés kiszorult a látványosságok közül, és főként az oktatás részeként jelent meg. Pedagógusok gyakran használták szemléltetőeszközként. Ez volta a diafilmvetítőknek az első, mára már klasszikussá vált kora.

hirdetes


A magyar diafilm


A 19-20 századra tehető, hogy hazánkban lekezdtek népszerűek lenni a diafilmek. Először a Székesfővárosi Pedagógiai Filmgyár kezdte el ezek gyártását, 1913 és 1931 között. Többnyire színes illusztrációkat, oktatóanyagokat tartalmaztak. 


1926-ban lett népszerű az úgynevezett Falu Urániájának nevezett társaság, akik diafilmelőadásokat tartottak országszerte. Ekkor különösen népszerű volt a Magyar Golgota.


1953-ban kezdődött meg a mesediafilmgyártás, mely a televízió elterjedéséig hatalmas népszerűségnek örvendett.
 

A kép forrása: Fortepan / Korenchy László

Neked volt diavetítőd?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Szinyei Merse Pál

Szinyei Merse Pál: Szinyei Merse Pál magyar festő volt az 1800-as évek közepétől, az 1900-as... Tovább

Tagore sétány

Tagore sétány: Balatonfüred leghíresebb része, évente sok százezer turista látogatja meg.... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Retró Szórakozás
X
Kövess minket facebookon!