notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Disznósajt készítése, a tökéletes disznósajt receptje

Disznósajt készítése házilag

Sz.F.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Van, aki szereti, és van, aki undorodik tőle, egy azonban biztos: a disznósajt Magyarország részévé vált az idők során! Most bemutatjuk nektek ezt az igazi falusi finomságot, cikkünkben egy jól bevált, remek receptet is találhattok!

Isteni finom disznósajt recepttel

Szereted a disznósajtot?

 

Magyarországon a disznótor, rendszerint télen, a karácsony előtti, illetve a januári hideg napokban a parasztháztartások egyik legnépszerűbb tradíciója, amely manapság a városi emberek számára népszerű turisztikai és hagyományőrző élménnyé vált. A disznóvágás vagy disznóölés a háznál nevelt sertés hagyományos levágása, a hús feldolgozása, és az ezt követő hagyományos disznótoros hurka, kolbász, töltött káposzta fogásokból rendezett vacsora.

 

A falusi népszokások közül az egyik legtöbb embert megmozgató közösségi esemény volt. Általában a disznóhizlalás befejezését a hideg téli időszakra időzítették, hogy a romlékony hús egy részét lefagyasztva hosszabb ideig is eltarthassák.

 

Disznóvágás után a disznót feldolgozzák, készül hurka, kolbász, töpörtyű, és még sok minden más. Nem vesz kárba szinte semmi, a disznónak minden részét felhasználják valamilyen formában.

hirdetes

 

A legismertebb disznó-testrészek a sonka,a szalonna, és a csülök, ezeket pácolás után füstölve tartósítják. A magyar népéletben a sonkát legtöbb helyen húsvétig elrakják, és az ünnepen tálalják föl. Ugyanolyan ismertté vált az évek során a disznósajt is, ez az étel viszont eléggé megosztja az embereket, csakúgy, mint a kocsonya! Remélem, hogy te szereted, jöjjön a recept.

 

hirdetes

Hozzávalók

Fél sertésfej (kb. 2 kg), 3-4 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál majoránna, fél teáskanál őrölt kömény, 1 teáskanál édes pirospaprika, 2 dl abálólé, só, bors.

 

Elkészítése

A sertésfejet megmossuk és megtisztítjuk, majd egy edénybe tesszük, és annyi vizet öntünk rá, ami ellepi. Fűszerezzük, és lefedve addig főzzük, amíg a hús leesik a csontról, ez legalább két óra. Mikor elkészült, kicsontozzuk és feldaraboljuk a húst, majd egy tálba tesszük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a sót, a borsot, és megkóstoljuk, ha szükséges, akkor még sózzuk. Az abálóléből (ebben főtt a fej) öntünk hozzá 2 decilitert. Azért kell abálólét öntenünk hozzá, hogy kocsonyás állagú legyen.

 

A disznósajtot tölthetjük megtisztított gyomorba, amit összevarrunk, vagy nagyobb zacskóba. Ha zacskóba töltjük, a végét jól bekötözzük és nehezéket teszünk a tetejére, hogy összenyomja a sajtot. Akár nagyobb tálba is simíthatjuk, vagy sütőformába, de ekkor nem lesz olyan szépen szeletelhető. Legalább 6 órára hűtőbe tesszük, de az sem baj, ha egész éjjel állni hagyjuk, majd kínálhatjuk. A disznósajtba ízlés szerint főzhetünk nyelvet, vagy belsőségeket, de önmagában csak sertésfejből készítve is csodás! Füstöletlenül is fogyaszthatjuk, füstölve is kitűnő.

 

Forrás

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
221 063
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
4 542 447
Közösség
hirdetes

Szótár

Magyar hidegvérű

Magyar hidegvérű: Nemes magyar fajta, mely különlegesnek számít. Ez a hidegvérű ló erősen... Tovább

Dobos torta

Dobos torta:Egyértelműen a leghíresebb magyar desszert. Története 1885-ben kezdődött, amikor... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 128

Átlagos értékelés: 4.8

Érdekességek Ételek Gasztronómia Magyar