notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Disznósajt készítése, a tökéletes disznósajt receptje

hirdetes

Disznósajt készítése házilag

Sz.F.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Van, aki szereti, és van, aki undorodik tőle, egy azonban biztos: a disznósajt Magyarország részévé vált az idők során! Most bemutatjuk nektek ezt az igazi falusi finomságot, cikkünkben egy jól bevált, remek receptet is találhattok!

Isteni finom disznósajt recepttel

Szereted a disznósajtot?

 

Magyarországon a disznótor, rendszerint télen, a karácsony előtti, illetve a januári hideg napokban a parasztháztartások egyik legnépszerűbb tradíciója, amely manapság a városi emberek számára népszerű turisztikai és hagyományőrző élménnyé vált. A disznóvágás vagy disznóölés a háznál nevelt sertés hagyományos levágása, a hús feldolgozása, és az ezt követő hagyományos disznótoros hurka, kolbász, töltött káposzta fogásokból rendezett vacsora.

 

A falusi népszokások közül az egyik legtöbb embert megmozgató közösségi esemény volt. Általában a disznóhizlalás befejezését a hideg téli időszakra időzítették, hogy a romlékony hús egy részét lefagyasztva hosszabb ideig is eltarthassák.

 

Disznóvágás után a disznót feldolgozzák, készül hurka, kolbász, töpörtyű, és még sok minden más. Nem vesz kárba szinte semmi, a disznónak minden részét felhasználják valamilyen formában.

hirdetes

 

A legismertebb disznó-testrészek a sonka,a szalonna, és a csülök, ezeket pácolás után füstölve tartósítják. A magyar népéletben a sonkát legtöbb helyen húsvétig elrakják, és az ünnepen tálalják föl. Ugyanolyan ismertté vált az évek során a disznósajt is, ez az étel viszont eléggé megosztja az embereket, csakúgy, mint a kocsonya! Remélem, hogy te szereted, jöjjön a recept.

 

hirdetes

Hozzávalók

Fél sertésfej (kb. 2 kg), 3-4 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál majoránna, fél teáskanál őrölt kömény, 1 teáskanál édes pirospaprika, 2 dl abálólé, só, bors.

 

Elkészítése

A sertésfejet megmossuk és megtisztítjuk, majd egy edénybe tesszük, és annyi vizet öntünk rá, ami ellepi. Fűszerezzük, és lefedve addig főzzük, amíg a hús leesik a csontról, ez legalább két óra. Mikor elkészült, kicsontozzuk és feldaraboljuk a húst, majd egy tálba tesszük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a sót, a borsot, és megkóstoljuk, ha szükséges, akkor még sózzuk. Az abálóléből (ebben főtt a fej) öntünk hozzá 2 decilitert. Azért kell abálólét öntenünk hozzá, hogy kocsonyás állagú legyen.

 

A disznósajtot tölthetjük megtisztított gyomorba, amit összevarrunk, vagy nagyobb zacskóba. Ha zacskóba töltjük, a végét jól bekötözzük és nehezéket teszünk a tetejére, hogy összenyomja a sajtot. Akár nagyobb tálba is simíthatjuk, vagy sütőformába, de ekkor nem lesz olyan szépen szeletelhető. Legalább 6 órára hűtőbe tesszük, de az sem baj, ha egész éjjel állni hagyjuk, majd kínálhatjuk. A disznósajtba ízlés szerint főzhetünk nyelvet, vagy belsőségeket, de önmagában csak sertésfejből készítve is csodás! Füstöletlenül is fogyaszthatjuk, füstölve is kitűnő.

 

Forrás

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
165 683
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
5 262 323
Közösség
hirdetes

Szótár

Régi idők

A retro stílus valahogy mindenképpen kötődik hozzánk. Hogy miért? Mert vannak emlékeink a... Tovább

Kőszeg város

Kőszeg: Kőszeg város Vas megye nyugati szélén, az osztrák határ közelében. A Kőszegi... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 128

Átlagos értékelés: 4.8

Érdekességek Ételek Gasztronómia Magyar