hirdetes

Történelmi tragédia – Mindent elpusztít Dorian

Sz.F.

Az utóbbi évtizedek legnagyobb pusztítását végzi a Dorian hurrikán, ami hétfőn lecsapott a Bahama-szigetekre óriási károkat okozva és legalább öt ember életét követelve. Mostani cikkünkben mindent elmondunk nektek a Dorian hurrikánról! 

Történelmi pusztítást végez a Dorian hurrikán

(Fotó: flickr.com)

Dorian, a pusztító

Már szombaton a létező legsúlyosabb, 5-ös erősségűvé nyilvánították a Dorian hurrikánt, ami hétfőn elérte a Bahama-szigeteket, itt több órán keresztül tombolt, hatalmas károkat okozva. Szombaton és vasárnap stabilan 300 km/órás szélsebességet produkált a hurrikán, hétfőn 4-es erősségűre csökkent, viszont így is 250-280 km/órás szélsebességgel végezte a pusztítást.

Magyar idő szerint hétfő hajnalban érte el az Abaco-szigetet elsőként a 690 szigetből álló bahamai régió közül. A hetven kilométeresnél is nagyobb sugárban tomboló vihar hét méter magas árhullámokat kavart, ráadásul özönvízszerű esőzések kíséretében érkezett meg, néhol 6-700 milliméter csapadék zúdult le néhány óra alatt. 

hirdetes

A miniszterelnök mindenkit figyelmeztet Dorian miatt

Hubert Minnis miniszterelnök már korábban is figyelmeztetett mindenkit, a szombati becslések szerint több mint húszezer házat veszélyeztethet a hurrikán, ebből hétfőn már tizenháromezer romba is dőlt. A miniszter arra kérte a lakosokat, hogy hagyják el házaikat, ahogy fogalmazott: ez a vihar halálos, ez egy szörnyeteg. Az Abaco-sziget részein már azt sem lehet látni, hol kezdődik a tenger, és hol végződik az utca. Az eddig érintetlen részeken tartózkodó lakosokat és turistákat is arra kérik, hogy minél hamarabb hagyják el az országot. A miniszterelnök hétfőn történelmi szintű tragédiának nevezte Dorian pusztítását.  

hirdetes

Dorian mindent elnyel

A Bahamákon tomboló Dorrian lakónegyedeket tüntet el a föld felszínéről, az alacsonyabban fekvő szigeteket teljesen elborítja vízzel, olyanok, mintha elsüllyedtek volna a tengerben. A fából készült házakat pillanatok alatt szedi szét a hurrikán. A Bahamákon egyébként szigorú építési szabályok vannak, éppen azért, mert a hurrikánok számtalanszor megfordulnak itt. Az épületek tetőszerkezetét meg kell erősíteni acélvázzal, így a 4-es erősség felső határáig képesek ellenállni a szélnek. A szegényebbek viszont fából építették a házakat, amik megsemmisülnek hamar. A következő oldalon további részletek várnak! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Zsolnay Kulturális Negyed

 A Zsolnay Kulturális Negyed a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa projekt legnagyobb... Tovább

Nádasdy-kastély

  Nádasdy-kastély: Az egyik legszebb megmaradt magyar kastély manapság. A... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Külföld