hirdetes

Történelmi tragédia – Mindent elpusztít Dorian

Sz.F.
Történelmi pusztítást végez a Dorian hurrikán

Dorian nem mozdul

A Dorian hurrikán azért (is) végez óriási pusztítást, mert nagyon lassan halad, ezért az elektromos vezetékek és az épületek nagyobb ideig vannak kitéve a szélnek. A hurrikán alig másfél-két kilométert halad nyugat felé hétfő délutántól kezdve, belsejében viszont nem csökken a szél erőssége, továbbra is 250km/óránál magasabb értékeket képvisel. Ugyanakkor kiderült, hogy nem is a szél végzi a legnagyobb mértékű pusztítást, hanem a vihardagályok és a csapadék által együttes erővel létrehozott özönvízszerű áradások, melyek következtében több épület is romba dőlt már. Becslések szerint a biztosítótársaságokat csak a biztosított épületeket nézve 25 milliárd dollár, nagyjából 7,5 billió forint veszteség éri. 

Többen is életüket vesztették Dorian miatt

Hubert Minnis miniszterelnök legalább öt áldozatról számolt be Abaco-szigetéről. Dorian elsőként egy hétéves (más források szerint nyolcéves) kisfiú életét követelte, ő eddig tisztázatlan körülmények között hunyt el, hétfő késő estére pedig az áldozatok száma elérte az öt főt. 

hirdetes

Nehéz a mentés

Hétfőn este a brit királyi haditengerészet hajója is megérkezhet, fedélzetén helikopterekkel, szállítójárművekkel, gyógyszerekkel, de a mentés nagyon nehéz, mivel meg kell várni, hogy a szél csillapodjon valamelyest, ez akár keddig is kitolódhat, az előrejelzések szerint Dorian szeme még hétfő este is a Bahamák felett marad. 

Dorian és az emberi ostobaság

Rengetegen nem vették/veszik komolyan a hurrikánt, sokan a Bahama-szigeteken maradtak, megjelent például egy sokatmondó fotó is. A kép Floridában készült, a Juno Beach partján, ahol emberek fotózzák a vizet, közben bármelyik pillanatban partot érhet a hurrikán. Azonban az emberek kihasználása is felütötte a fejét, a boltok elképesztő mértékű drágítást vezettek be. A korábban három dollárért árult vizet most 9 dollárért lehet megkapni, de a benzin ára is a duplájába kerül, mint pár hete. 

hirdetes

Dorian az Egyesült Államokban is pusztíthat

Florida keleti partján a meg kellett hosszabbítani a veszélyeztetett zónát, mivel az Egyesült Államokban is hatalmas pusztításra számítanak, még akkor is, hogy tudják: a hurrikán ereje lassan, de csökken. Donald Trump rendkívüli állapotot hirdetett ki Georgia, Dél-, és Észak-Karolina államokra is, lehetővé téve a szövetségi segélyek folyósítását. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Mátyás-templom

Mátyás-templom: 1255-ben nyitotta meg a kapuit a budai oldal legszebb temploma, melynek az elmúlt... Tovább

Kékszalag

Kékszalag: Nemzetközi tekintéllyel bíró magyar tókerülő vitorlás verseny, mely egy évente... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Külföld