hirdetes

A Dunakanyar legcsodálatosabb települései, amit mindenkinek látni kell!

Sz.F., ZH
A Dunakanyar legszebb települései

Leányfalu

A 19. században kiépült nyaralóhelyekből vált községgé. Az első reprezentatív nyaralók tudósok, színészek és más művészek számára épültek. Nevezetessége a Móricz Zsigmond Emlékmúzeum. Karinthy Ferenc nyaralóhelye. Termálvizes strandja és uszodája van. Itt található a legszebb kilátást nyújtó magaslat, a Vörös-kő.

Visegrád

A Dunakanyar legfestőibb települése. Keskeny teraszlépcsők felett meredek sziklafalakkal emelkedik magasba Várhegy jellegzetes andezit láva tömege. Az egykori római erődben volt fogoly Salamon király. Érdekesség, hogy Csák Máté leverése után Károly Róbert Visegrádot jelölte ki az ország fővárosának. Megtekinthetjük a tatárjárás után felépült fellegvárat, amit a Rákóczi szabadságharc során az osztrákok felrobbantottak. További látnivalók: a Visegrádhoz tartozó Szentgyörgypusztán élt 1943-tól haláláig Áprily Lajos költő, műfordító, Ördögmalom-vízesés a településtől 2,5 km-re.

hirdetes

Szentendre

Rendszertelenségben kanyargó, szűk kis utcái, lépcsős sikátorai különleges hangulatot adnak a városnak. A 18. században barokk stílusban emelt épületek ötvöződtek. Látnivalók: jelentős képzőművészeti értékek (Szentendrei Festők Társasága), gyűjtemények (Ferenczy Múzeum, Kovács Margit Múzeum) találhatók itt, szentendrei irodalom (a Hamvas Béla-hagyaték stb.), a Szentendrei Teátrum, a Vujicsics-hagyaték és a délszláv népzene, Magyarország első, nem török kávékereskedője Szentendrén 1696-ban, egykori dalmát borpincerendszer a Szamárhegy alatt, a Skanzen, azaz a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum is itt talált otthonra, a Dera-patak szurdokvölgye, a Holdvilág-árok.

hirdetes

Budakalász

Rézkori temető és a legrégebbi 4000 éves négykerekű európai agyagkocsi lelőhelye. A Duna-parton római kori őrtorony található. Ide is szerbek menekültek. A következő oldalon még több csodával találkozhattok, érdemes lapozni egyet! 

Forrás: Wikipédia

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Tavaszi népszokások

Tavaszi népszokások: A népszokások közt a második legnagyobbnak a tavaszi szokások... Tovább

Kettős népszavazás

Kettős népszavazás: 2004. december 5-én került sor arra az ügydöntő népszavazásra,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kirándulás Magyar Magyarország Magyarság
X
Kövess minket facebookon!