hirdetes

Ahogy a nagyi tanította: A dunsztolás helyes technikája

SzSz, ZH

A lekvár befőzési szezonja megkezdődött az eperrel, így elengedhetetlen, hogy megtanuljuk, hogyan kell helyesen dunsztolni, vagyis tartósítani a házi lekvárt.

Dunsztolás: Így csináld helyesen

A dunsztolás technikáját már régóta alkalmazzák lekvárok, befőttek tartósítására. A nagymamám is ezt a technikát alkalmazta, így pedig nem romlott meg a házi lekvár, sőt akár évekig fogyasztható maradt. Ha szeretnél te is tartósítószermentesen lekvárt vagy befőttet készíteni, akkor ezt a technikát alkalmazd. De hogyan kell helyesen dunsztolni? A következőkben kiderül! 

A dunsztolás fogalma

A dunsztolás más néven aszeptikus vagy csírátlanítási eljárás egy, a hőkezeléssel tartósított élelmiszereknél használt hőkezelési, tartósítási fázis. Tehát a dunsztolás egy hőkezeléssel történő tartósítási módszer. A dunsztolást alkalmazva pedig biztosan nem lesz szükségünk a lekvár főzés vagy a befőttek elrakása során tartósítószerre. 

hirdetes

Két féle dunsztolási módszer

A dunsztolásnak két fél módszere is létezik. Az egyik a száraz dunszt, a másik pedig a nedves dunsztolás. A legtöbb esetben a száraz dunsztot alkalmazzák vagy alkalmazták a háziasszonyok is, hiszen sokkal egyszerűbb és nem kell annyi mindenre figyelni. De lássuk, mi a különbség a kétféle eljárás között, és hogyan kell helyesen csinálni!

Száraz dunsztolás

A száraz dunszt során a készre főzött lekvárokat bele kell tölteni az üvegekbe még forrón, majdnem forrás közeli hőmérsékleten. Betöltve az üvegekbe a lekvárt vagy befőttet mindenképp magas hőmérsékleten kell tartani minél tovább, hogy maga a hő sterilizálhassa a befőzött gyümölcsöt. Éppen emiatt szükséges az üvegeket újságpapírba csomagolni, majd takarókkal, paplannal vagy törülközővel betakarni. Ma már akár hűtődobozokba, hűtőtáskába rakva még tovább melegen tarthatjuk az üvegeket. Az üvegeknek ebben a formában kell kihűlnie teljesen, amely akár 2-3 napig is eltarthat, hiszen a meleg hőmérsékletet minél tovább próbáljuk fenntartani. Ha a üvegek teljesen lehűltek a lekvár vagy a befőtt már tökéletesen tartósításra került, így pedig bátran elrakhatjuk a spájzba vagy a pincébe egészen addig, amíg nem fogyasztjuk el.  

hirdetes

Milyen a nedves dunszt és melyik a jobb módszer? A következő oldalon kiderül!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Eladó lakás Balatonon

Eladó lakás Balatonon? Ha nyaraló, vagy bármilyen ingatlan megvásárlása, az abba való... Tovább

Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem

  Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem: A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem a magyar... Tovább

Tovább a lexikonra
X
Kövess minket facebookon!