hirdetes

Ahogy a nagyi tanította: A dunsztolás helyes technikája

SzSz, ZH

A lekvár befőzési szezonja megkezdődött az eperrel, így elengedhetetlen, hogy megtanuljuk, hogyan kell helyesen dunsztolni, vagyis tartósítani a házi lekvárt.

Dunsztolás: Így csináld helyesen

A dunsztolás technikáját már régóta alkalmazzák lekvárok, befőttek tartósítására. A nagymamám is ezt a technikát alkalmazta, így pedig nem romlott meg a házi lekvár, sőt akár évekig fogyasztható maradt. Ha szeretnél te is tartósítószermentesen lekvárt vagy befőttet készíteni, akkor ezt a technikát alkalmazd. De hogyan kell helyesen dunsztolni? A következőkben kiderül! 

A dunsztolás fogalma

A dunsztolás más néven aszeptikus vagy csírátlanítási eljárás egy, a hőkezeléssel tartósított élelmiszereknél használt hőkezelési, tartósítási fázis. Tehát a dunsztolás egy hőkezeléssel történő tartósítási módszer. A dunsztolást alkalmazva pedig biztosan nem lesz szükségünk a lekvár főzés vagy a befőttek elrakása során tartósítószerre. 

hirdetes

Két féle dunsztolási módszer

A dunsztolásnak két fél módszere is létezik. Az egyik a száraz dunszt, a másik pedig a nedves dunsztolás. A legtöbb esetben a száraz dunsztot alkalmazzák vagy alkalmazták a háziasszonyok is, hiszen sokkal egyszerűbb és nem kell annyi mindenre figyelni. De lássuk, mi a különbség a kétféle eljárás között, és hogyan kell helyesen csinálni!

Száraz dunsztolás

A száraz dunszt során a készre főzött lekvárokat bele kell tölteni az üvegekbe még forrón, majdnem forrás közeli hőmérsékleten. Betöltve az üvegekbe a lekvárt vagy befőttet mindenképp magas hőmérsékleten kell tartani minél tovább, hogy maga a hő sterilizálhassa a befőzött gyümölcsöt. Éppen emiatt szükséges az üvegeket újságpapírba csomagolni, majd takarókkal, paplannal vagy törülközővel betakarni. Ma már akár hűtődobozokba, hűtőtáskába rakva még tovább melegen tarthatjuk az üvegeket. Az üvegeknek ebben a formában kell kihűlnie teljesen, amely akár 2-3 napig is eltarthat, hiszen a meleg hőmérsékletet minél tovább próbáljuk fenntartani. Ha a üvegek teljesen lehűltek a lekvár vagy a befőtt már tökéletesen tartósításra került, így pedig bátran elrakhatjuk a spájzba vagy a pincébe egészen addig, amíg nem fogyasztjuk el.  

hirdetes

Milyen a nedves dunszt és melyik a jobb módszer? A következő oldalon kiderül!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Balatonboglári borvidék

Balatonboglári borvidék Magyarország 22 borvidékének egyike. A Balatonboglári borvidék Somogy... Tovább

Lúdas Matyi

A Lúdas Matyi 1977-ben bemutatott magyar rajzfilm, amely Fazekas Mihály azonos című költeménye... Tovább

Tovább a lexikonra
X
Kövess minket facebookon!