hirdetes

Ahogy a nagyi tanította: A dunsztolás helyes technikája

SzSz, ZH
Dunsztolás: Így csináld helyesen

Nedves dunsztolás 

A nedves dunsztolás során a tartósítást a betöltött üvegek hőkezelésével, forralásával, gőzölésével érjük el. A nedves dunsztoláshoz egy nagy fazékra lesz szükség, hogy az üvegek elférjenek a gőzben. Az edény aljára érdemes valamit rakni, hogy az üvegek ne érintkezzenek közvetlenül a hővel, így elkerülhetjük a repedésüket. Az edényt fel kell töltenünk annyi vízzel, amely az üvegek háromnegyedét ellepi. Ezután a vizet forrásig melegítsük. A csírátlanítási időt onnantól kell számolnunk, amikor az üvegekben lévő folyadék is forrni kezd. A főtt gyümölcsök és gyümölcslevek sterilizálásához 5-15 perc, nyers alapanyagok esetén 15-30 perc forralás szükséges. Paradicsom esetén ugyan ez az idő 35-45 ill. 45-85 perc is lehet, az üvegek méretétől függően. 

hirdetes

Melyik a jobb technika? 

hirdetes

Mindkettő megfelelő tartósítást és sterilizálást eredményez, így bármelyiket választod, mindenképp jól fogja tartósítani a lekvárod vagy a befőtted. Sokan azonban a száraz dunsztolást jobban kedvelik, hiszen egyszerűbb technika, csupán időigényes. Azt ajánljuk, hogy azt a technikát válaszd, ami neked könnyebbnek tűnik. A tartósítószereket pedig jobb messziről elkerülni, ha valóban egészséges lekvárokat és befőtteket szeretnénk otthon készíteni. Nem hiába tanították nagymamáink ezeket a technikákat, hiszen ők sem használtak sosem vegyszereket. 

Ha pedig isteni eperlekvárt főznél vagy kipróbálnád az izgalmas cseresznyelekvárt, akkor próbáld ki isteni receptjeinket! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Kabay János

Kabay János (1896-1936) magyar feltaláló, kutató vegyész. Életművének központi eleme a... Tovább

Korond

Korond: Népszerű idegenforgalmi helyszín Erdélyben. Aki szeret emléktárgyakat gyűjtögetni... Tovább

Tovább a lexikonra
X
Kövess minket facebookon!