hirdetes

Eger látványosságai

LK
Ismerd meg te is Eger legkülönlegesebb látványosságait!

3. A minaret

Szintén a város központjától nem messze található Eger híres minaretje, amely az egykori Oszmán Birodalom egyik legészakibb pontját jelöli. A 40 méter magas vörös homokkőből épült torony nem sokkal a törökök 1596-os győzelme után készült el.

A város visszafoglalása után a helyiek megpróbáltak lerombolni a minaretet, de próbálkozásaik mind sikertelenek voltak. Ennek köszönhetően ma már a turisták is felfedezhetik mind a 97 lépcsőfokát, amelyeket meghódítva megcsodálható a városra nyíló gyönyörű panoráma.

A cikk szerint 2018 nyaráig felújítják, ezért nem látogatható.

4. A Kopcsik Marcipánia és Harangöntő-ház

Az egri marcipánmúzeum egyike az ország három jelentős ilyen jellegű kiállításának.

hirdetes

Az egri Kopcsik Marcipánia és Harangöntő-ház egy egykori harangöntő-műhely épületében található, amelyet a második világháború alatt leromboltak. Ma több száz kisebb és nagyobb alkotás található benne, amelyeket a világhírű cukrász, Kopcsik Lajos készített három év leforgása alatt.

A kollekcióban keresztény ikonok, hímzett párnák, Van Gogh festmények, orosz babák, egy életnagyságú harang és még a minaret kisméretű másolata is megtalálható.

5. A líceumi Csillagászati Múzeum és Camera Obscura

A ma már egyetemként (korábban főiskola címen) működő felsőoktatási intézmény a város egyik büszkesége.

hirdetes

Az intézmény megalapítását Barkóczy Ferenc püspök indítványozta, majd a projektet később Eszterházy Károly gróf vette át és bővítette ki. Az épület barokk, rokokó és XVI. Lajos-stílusban épült meg.

A tartalmas történelmű intézmény számos névváltoztatáson esett át, és csak 2016-ban kapta meg az Eszterházy Károly Egyetem (EKE) nevet. Az iskola tornyában található látványos camera obscura népszerű turistalátványosság, de az épület tetejéről nyíló kilátás miatti is érdemes megejteni a líceumot.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Aquincum

Aquincum: egy római katonai tábor és polgári település volt a mai Budapest területén. A... Tovább

Kései szegfű

Kései szegfű: nemzeti értékünknek számít, melyet szigorúan tilos leszedni vagy letaposni. A... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Utazás
X
Kövess minket facebookon!