hirdetes

Lenne néhány kérdésed a kijárási tilalommal kapcsolatban? Fontos kérdésre, fontos válaszok

VN

Kedd éjféltől éjszakai kijárási tilalom, és egyéb szigorú szabályok léptek életbe a koronavírus járvány terjedésének lassítása céljából. Két mondatban összefoglalva: közterületen is kell maszkot hordani. Este 8 órától hajnal 5 óráig tilos kimenni, számos szolgáltatónak be kell zárni, és számos csak korlátozott nyitva tartással lehet nyitva. Igen ám, de azért vannak kiskapuk, kivételek. Meg azért számos kérdés is felmerül az újonnan bevezetésre kerülő szabályokkal kapcsolatban.

Információk a kijárási korlátozással és a maszk viseléssel kapcsolatban

Csak az tartózkodhat az utcán este 8 és hajnali 5 között, aki dolgozik, vagy onnan jön megy. De hogyan tudom ezt igazolni?

Az új szabály szerint tilos este 8 és hajnal 5 között az utcán tartózkodni, természetesen ez alól kivétel, aki olyan munkarendben dolgozik, hogy ezt nem tudja kivitelezni, de nem bemondásos alapon történik az igazolás, hanem ki kell ehhez a munkáltatónak töltenie egy igazolást, amit innen lehet letölteni. 

Csak munkába lehet menni este 8 és hajnal 5 között?

Hivatalosan azok tartózkodhatnak kint este 8 és hajnal 5 között, aki munka miatt mozdul ki, vagy kutyát sétáltat, de ezt is csak a lakóhelytől számított 500 méteres körben lehet. A hivatásos sportolók is mentességet kaptak, ha edzésre vagy meccsre kell menniük. Valamint gyógyszertárba is el lehet menni, persze nem vitamint venni, hanem szükséges esetben, bár azt nem tudjuk egyelőre, hogy ezt hogyan ellenőrzik majd. 

hirdetes

Mutatunk is néhány képet róla, hogy milyen is Budapest este 8 után, lapozzátok végig a képeket! (Képek forrása: MTI)

 

Nem lehet idős beteg hozzátartozónkat ápolni, erre hivatkozni?

Biztosan ti is emlékeztek még a tavaszi kijárási korlátozások alatt, ez nagyon jó kibúvó volt, és ha jobban belegondolunk akkor teljesen jogos is. Hiszen munka után irány bevásárolni, esetleg főzni, és mire ezzel készen vagyunk már bőven elmúlt nyolc, nem vihetünk egy tál meleg ételt a nagymamánkban? Hivatalosan nem, ugyanis erre a szabályok külön nem térnek ki. 

hirdetes

Miben más ez, mint tavasszal?

Oké, már világosan látszik, hogy most sok-sok dolog máshogyan működik, mint tavasszal. Például reggel 5 és este 8 között bárhol szabadon mozoghatunk, azonban 8-ra haza kell érni a lakóhelyre, tartózkodási helyre vagy szállásra, ráadásul egy családi buliba is csak maximum 10-en tartózkodhatnak, és ugye az éttermek, vendéglátóhelyek, színházak, és egyéb szabadidős szolgáltatások is zárva vannak, illetve az éttermek nyitva lehetnek, de csak elvitelre lehet étel, italt venni, helyben fogyasztásra nincsen lehetőség.

És mi van a maszkhordással, és a büntetésekkel? Lapozz és mutatjuk, az erre vonatkozó szabályok részleteit!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Csodabogyós-barlang

Csodabogyós-barlang: a Keszthelyi-hegység keleti oldalán találjuk a fokozottan védett... Tovább

Telefonközpont

  Telefonközpont: Az emberiség egyik legnagyobb találmánya, mely nélkül ma nem... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Magyarország
X
Kövess minket facebookon!