hirdetes

Lenne néhány kérdésed a kijárási tilalommal kapcsolatban? Fontos kérdésre, fontos válaszok

VN
Információk a kijárási korlátozással és a maszk viseléssel kapcsolatban

Ha kiteszem a lábam otthonról akkor maszkot kell hordani?

Sokaknak az sem teljesen világos, hogy hol kell pontosan maszkot hordani. Ahogyan már megszoktuk tömegközlekedési eszközökön, megállókban boltokban, egyéb üzletekben, zárt közösségi helyeken maszkban kell lenni, annyi az újítás, hogy a 10 000 főnél nagyobb települések egyes közterületein is kötelező a maszkviselés. Ezen területek kijelölése az adott polgármester feladata. Éppen ezért érdemes figyelni a helyi önkormányzatok tájékoztatóit.

Kendő, sál már nem jöhet szóba?

Régebben az arc eltakarásának több módja is megfelelő volt, azonban mostanra, csak az erre a célra gyártott orvosi, vagy munkavédelmi, vagy textil maszkok felelnek meg. Valamit a szabályozáshoz hozzátartozik: a maszkot olyan módon kell viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje.

hirdetes

Ha futni, biciklizni megyek, akkor is kell maszkot viselnem?

Nagyon jó kérdés! Az edzőtermek bezártak, de szabadtéren egyénileg lehet sportolni, és kellő távolságot tartva a sportpályákat is lehet használni, na de kell-e maszk? Nyugodtan ki lehet menni futni maszk nélkül, és biciklizni is lehet maszk nélkül, még akkor is, ha nem portolási céllal biciklizünk, hanem mondjuk munkába, vagy boltba, de azért nem árt tartani a távolságot! 

hirdetes

Hogy fújjam ki az orrom?

Én mindig nagyon kellemetlenül szoktam érezni magam, amikor ki kell fújnom az orromat mondjuk a villamoson, de ha egyszer ki kell, akkor ki kell, és ez nem is minősül szabálysértésnek, azonban inni például már nem lehet. 

Mekkora büntetést kapok, ha megszegem a szabályokat?

A kérdés, ami mindenkit foglalkoztat: mi történik, ha megszegem a szabályokat, ha 8 után kint lófrálok, vagy nem hordom a maszkom? A rendelet szerint a helyszíni bírság 5 ezer forinttól 150 ezer forintig, ismételt szabálysértés esetén 200 ezer forintig terjedhet. Az eddigi tapasztalatok szerint 20 ezer forinttal sújtották a szabályszegőket. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Székelyudvarhely

Székelyudvarhely megyei jogú város Romániában Hargita megyében. Szokás a legmagyarabb... Tovább

Hegyestű, Monoszló

Hegyestű, Monoszló: A Balaton-felvidéknek 9 tanúhegye van, a Hegyestű közülük az egyik. A... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Magyarország
X
Kövess minket facebookon!