hirdetes

Budapest rejtett kincsei- 5 eldugott hely Budapesten

VN
5 eldugott hely Budapesten

Eldugott helyek Budapesten: Zuglói Japánkert

Egy igazi különlegesség bújik meg Zuglóban, amit nem sokan ismernek, pedig igazán érdemes egyszer eljönni ide, és kicsit feltöltődni ebben a mesés közegben. A Varga Márton Kertészeti Szakiskola kertje az első japánkert Magyarországon, ami már 1928 óta fogadja a látogatóit, és azóta folyamatosan gyarapszik. Sőt mi több, a japánkertet még a japán császári család tagjai is meglátogatták, látogassátok hát meg ti is! A japánok szerint a kertben töltött idő felér egy meditációval, kikapcsolódást jelent a mindennapokból és csendes elmélkedésre bátorítja a látogatókat. A növények között található többek között egy lombhullató kínai mamutfenyő, amely egyik legidősebb és legnagyobb példánya, de van magnólia páfrányfenyő, Ginko biloba. Különleges, bizarr formájú a csüngő ágú japánakác és persze a cseresznyefa, ami nélkül elképzelhetetlen egy japánkert. A japánkert hétfőtől péntekig 8 – 20 óra között, szombaton és vasárnap pedig 8 – 16 között tart nyitva. A felnőtt belépőjegy ára 500 Ft, a gyermekjegy pedig 300 Ft. A járvány helyzet miatt jelenleg nincsen nyitva a kert.

hirdetes

Eldugott helyek Budapesten: Jókai -kert a Svábhegyen

A Jókai-kert Budapesten, a Svábhegyen található természetvédelmi terület. Jókai Mór 1853-ban, 28 évesen az Egy magyar nábob és a Kárpáthy Zoltán regények honoráriumából vásárolta Schweitzer hegedűgyárostól 2200 forintért az akkor kőbányának használt 2 holdas földet, ahonnan pazar kilátás nyílt a Gellérthegyre, a Dunára és a városra. Teraszosan alakította ki a kertet, feltöltötte termőfölddel, gyümölcsfákat és szőlőt telepített, konyhakertet létesített, rózsákat nemesített. Ide vonult el pihenni és írni a város zajától, falusias környezetbe. Bár az író halála után elhanyagolták a helyet 1975 óta országos jelentőségű természetvédelmi terület, 2007 óta pedig védett történeti kert.

hirdetes

Eldugott helyek Budapesten: A kőbányai Szent László tér

Személyes kedvencem, talán azért, mert csupán 5 percre lakom tőle, vagy talán azért, mert bebizonyítja azt a nézetemet, hogy minden rosszban van valami jó, és mindenben meg lehet találni a szépet. Le merem fogadni, hogy nektek sem egy csodaszép Zsolnay kupolákkal magasodó templom jut eszetekbe a Kőbánya szó hallatán, pedig van ilyen is itt. Télen nyáron hatalmas élmény itt leülni, bámészkodni, könyvet olvasni, és sétálni egyet a templom körül. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Ősköltészetünk

Ősköltészetünkről és a magyar népmeséről: A magyar népmese olyan kincs múltunk... Tovább

A pengő pénzrendszer

A pengő pénzrendszer: 1924. április 18-án a magyar képviselőház elfogadta a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kirándulás Magyar Magyarország Utazás
X
Kövess minket facebookon!