hirdetes

Élmény a Veresegyházi Medveparkban

FO

Van egy városka, nem messze Budapesttől, ahol kicsik és nagyok egyaránt részt vehetnek egy kis csodában, egy nem hétköznapi élményben, ami kicsit elrugaszkodik a hagyományos értelembe vett állatkerttől, és sok izgalmas programmal várja állandóan a látogatóit. Kukkantsunk be a Veresegyházi Medveotthon életébe!

Élmény a Veresegyházi Medveparkban - tökéletes program a húsvéti szünetben

Még emlékszem, milyen nagy szám volt, amikor ez az egész projekt elindult Veresegyházon. Szinte minden hétvégén ki kellett menni az akkor még csak egyszerűen Medvefarmnak hívott helyre, maci lesre. Nem volt még semmi sem, csak egy nagy elkerített terület, tele medvékkel, se farkas kifutó, sem étterem. De már akkor is ott volt a város apraja nagyja, és hamar látszódott, hogy érdemes ebbe fektetni, mert hatalmas benne a potenciál. Lássuk mivé fejlődött az évek alatt, és miért érdemes nektek is ellátogatni a családdal, vagy barátokkal ide!

A kezdetektől napjainkig

Mint már említettem, a Medveotthon hamar nagy népszerűségre tett szert, olyannyira, hogy jelenleg az ország top 5 legkedveltebb állatkertjeinek egyike. A Medvepark, ami 2009-ben kapta meg az állatkerti minősítést évi 200,000 látogatót fogad. Az öt és fél hektáron elterülő Medvepark Közép-Európa egyetlen Medveotthona, amely az Állatvédő Világszervezet (WSPA) és a Veresegyházi Önkormányzat közös együttműködésének eredménye. Az otthon 1998-ban nyitotta meg a kapuit, amikor az addig rossz körülmények között élő medvéket áttelepítették Gödöllőről Veresegyházra. A kialakítási munkálatok folyamán fontos volt, hogy a majdani látogatók teljesen biztonságosan, az állatok zavarása nélkül láthassák a macikat, mintha csak a természetes környezetükben lesnék meg őket egy távcső segítségével, csak éppen mindez testközelből zajlott. A Medveotthonban élő állatok száma és összetétele folyamatosan változik. Magántartásból, más állatkertekből és külföldről is kapnak állatokat, így a bővülés évről évre számottevő. 

hirdetes
 

Lapozz a többi érdekességért és programért!

Élmény a Veresegyházi Medveparkban - tökéletes program a húsvéti szünetben

2000 nyarán például elkészült a farkasok befogadására is alkalmas kifutó, amit ma már 29 farkas tudhat a magáénak. Az itt élő három farkas falkának egy hatalmas, természetesnek tűnő, de mesterséges tó és közel másfél hektárnyi erdős terület áll rendelkezésére, hogy igazán otthonosan érezhessék magukat. Akadnak köztük szelíd példányok, ezek elkerítve élnek a többitől, a nyugodtabb egyedek pedig a medvékkel együtt laknak. Egyedül a nagy falka lakik külön, egy erdős területen.

A macik természetesen védőrendszerrel körbekerített területen laknak, ahol tizenkét barlang, valamint két tó is várja őket, hogy az ivóvizük és a játék lehetősége is meglegyen számukra. Többek között azért is más, mint egy klasszikus értelembe vett állatkert, mert itt az állatokat igyekeznek a leginkább szabadon, természetes élőhelyüknek megfelelően tartani. A medvék kifutóján belül épp ezért van egy hatalmas erdős terület, ahol fára mászhatnak, vagy elrejtőzhetnek a nyári forróság elől.

Tíz évvel és sok sok fejlesztéssel később 2010-ben megérkeztek az új lakók: a mosómedvék és az ormányos medvék is egy külön kifutóba, sőt, mára már 2 rénszarvassal is találkozhatunk.

Madarászoknak külön élmény lehet az itt eltöltött idő, mivel rengeteg különféle példányt vonzanak az etetési idők. Ilyenkor nagy élmény közvetlen közelről szemlélni a gyülekező, hollókat, egerészölyveket, vércséket, vagy szarkákat.

hirdetes

Programok és szórakozási lehetőségek

A Medvepark területe folyamatosan épül-szépül, így mára már bőven egy egész napos programot is lehet ide szervezni akár a legkisebbekkel is. A gyerekek számára kialakított játszótér, kismozdony, vagy a nagy sikernek örvendő látványlift a legkisebbeket is órákra le tudja kötni. De a legjobb, amit nem csak az aprónép élvezhet, az a macik etetése! Ugyanis egy fakanálról mi magunk etethetjük ezeket a hatalmas szőrmókokat finom mézzel. Egyszerűen eszméletlen élmény, ahogy aranyosan és boldogan nyalogatják a fakanalakat, majd ha elfogy, a finomság, apró kis gombszemeikkel úgy néznek az emberre, hogy kedvünk támadna jól megölegetni és haza vinni egyet.
Ha a medvéket már megetettük, ideje magunkat is jól lakatni. Ezt a park területén található étteremben meg is tehetjük, ahol finom és házias ételekkel várnak minket minden nap.
Az ebéd lemozgása érdekében a gyerekek kipróbálhatják a 2017-ben átadott kaland parkot is, ami hétvégén van nyitva, és már 3 éves kortól használható. Emellett a park rendszeresen rendez programokat, úgy, mint a medveébresztő, mackócsalogató, vagy a medve kupa, ami most március 24-25 kerül megrendezésre immáron 9. alkalommal. Ha valakinek nincs programja még erre az időre, érdemes ellátogatni, vagy bármelyik hétvégén, garantáltan örök élmény lesz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Fröccs ital

Fröccs: Hungarikum. Egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Alkoholos ital, mely lassan 200 éve... Tovább

Õrvidék magyarsága

Õrvidék magyarsága: Őrvidék magyarsága Ausztria legkeletibb és egyben legújabb... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Kirándulás
X
Kövess minket facebookon!