Elvis Presley is a vakcinák mellett kampányolt

Elvis Presley is a vakcinák mellett kampányolt

VN
Elvis Presley és a vakcinák

Elvis Presley a gyermekbénulás elleni vakcina mellett kampányolt

Egy 2011-es blogbejegyzésben tűnt fel először az az egészen furcsa adat, hogy az Elvis karjába szúró fecskendő miatt az oltási ráta „0,6 százalékról 80 százalékra nőtt fél év alatt”. Bár ez az adat valószínűleg túloz, mégis azt lehet mondani, hogy a legenda cselekedetének óriási hatása volt. Ráadásul pont azt a réteget célozta meg, amely a legnagyobb ellenállást tanúsított, a tinédzsereket. Bár a járványos gyerekbénulás nem volt egy akkora világjárvány, mint a koronavírus, mégis hatalmas problémát okozott. És nem is gondolnánk mennyi párhuzam van a kettő megbetegedés között!

A járványos gyerekbénulás és koronavírus párhuzama

Igen, igen nem összehasonlítható a kettő, mi is tudjuk, de azért vannak párhuzamok a két dolog között. Többek között az, hogy a járványos gyerekbénulás is hasonlóan terjedt, mint a koronavírus, már a tünetek megjelenése előtt. A kórt 1894-ben diagnosztizálták, de komolyabb mértékben csak 1916-ban jelent meg az Egyesült Államokban, amikor el is kezdtek ellene küzdeni, ugyanis 2500 ember halálát követelte. Tudod ki ennek a kórnak a leghíresebb túlélője? Nem más, mint Franklin D. Roosevelt, aki létre is hozott egy alapítványt, ami hírességek segítségével kampányolt. Az oltásellenesség ebben a korban is felütötte a fejét, habár talán jogosan, ugyanis ekkor sok elhibázott oltás okozott nemritkán akár halált is az orvostudomány fejletlensége miatt. De a tinédzserek nem ezért nem oltatták be magukat, a már biztonságos vakcinával, hanem azért, mert az gondolták a gyermekbénulás kifejezés miatt, hogy ez kizárólag gyerekekre veszélyes, rájuk nem, holott Roosevelt is 39 éves korában betegedett meg. Elves Presley csak egy része volt a kampánynak, amit a tinédzserek meggyőzésére indítottak.

„Hé, srácok, beszélhetek hozzátok egy harminc másodpercre? Ez itt Elvis Presley. Ha azt hitted, hogy legyűrtük a gyerekbénulást, akkor ide hallgass!”
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában

Szótár

Bajor Imre

Bajor Imre: Bajor Imre magyar színész, humorista. 1957 március 9-én született Budapesten.... Tovább

Gellért-hegy

Gellért-hegy: Budapest egyik jelképe. A Gellért-hegy Budapest I. és XI. kerületében, a Duna... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Külföld Retró Szórakozás Történelem