hirdetes

Emlékeztek, hogy milyen volt a húsvét régen?

Bettina
Frissítve: 2024.03.25
Frissítette: ZH, VN

Sajnos a legtöbb igazán érdemleges és élvezetes régi húsvéti szokások már kihalóban vannak, de azért még néhány elemét megtalálhatjuk ebben a rohanó világban is. Ha nem is az egész falu leányait, úgy mint réged, vödör vízzel szép ruhában a szép ruhájukat és a szépen fonott hajukat is, de még a rokonságunk leányait szerencsére locsoljuk.

   

húsvét régen

Ami az oktatást illeti, nem fektetnek túl nagy hangsúlyt a húsvétra, sem arra, hogy igazán megismertessék a húsvét régmúltját a gyerekekkel. Az ovodákban és az iskolában is készítenek néhány húsvéti dekorációt a gyerekek az ünnepre készülve. A pirostojások helyett már csokitojásokat kapnak a fiúk és vicces, de sokszor már primitív locsolóversek sorát olvashatjuk az interneten is. 


Mit is ünneplünk Húsvétkor?


A keresztények Húsvétkor Jézus Krisztus feltámadását ünneplik. Jézus magára vállalta az összes ember bűnét, és a kereszten meghalt értük. Ezáltal megváltotta minden ember bűnét. Harmadnapon feltámadt, urrá lett a halálon. Ez azért eléggé okot az ünneplésre, nem gondolod? 

hirdetes


Elkezdődik a 40 napos böjt. Ezt már kevesebben merik manapság bevállalni. A negyvennapos böjt amikor is nem lehet húst enni, csak zöldséget, gyümölcsöt, kenyeret és vizet, Jézus sivatagi böjtjére emlékeznek, ami az önmegtartóztatásra tanít. A húsvét előtti böjtöt később más vallások is átvették, pl. a 40 napos ramadámmal a muzulmánok.

Húsvét vasárnap reggel a misén megszentelik az ételt és azután újra lehet enni mindent. Kezdődhet a lakoma, a mulatság, ünneplés. Végül a húsvéti ünnepek a Pünkösddel zárulnak.

hirdetes
Vannak népek akik nem a húsvétot ünneplik ilyenkor, hanem a tavasz beköszöntét ünneplik. Örülnek a tél végének, és ezért tartanak ünnepségeket.

1976, Porcsalma – Lehel út, az Istenszülő oltalma görögkatolikus templom kertje. Húsvéti ételszentelésre várakozók.

húsvét régen

(kép: Fortepan 141530)  

És milyen volt régen a húsvét? Nézd meg a videót róla!

Olvasd el a követkőz oldalon, hogy milyen húsvéti hagyományok és szokások voltak régen!
Szavazz a végén, hogy megoszd velünk, hogy te melyiket szereted jobban?!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Ljubljana

Ljubljana:1991. június 25. óta a Szlovén Köztársaság fővárosa, egyben az azonos nevű... Tovább

Bíró László József

Bíró László József:  Bíró László József, spanyolul Ladislao José Biro magyar... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Retró
X
Kövess minket facebookon!