hirdetes

Emlékeztek, hogy milyen volt a húsvét régen?

Bettina
Frissítve: 2024.03.25
Frissítette: ZH, VN
húsvét régen

Húsvéti hagyományok, szokások régen

A legtöbb húsvéti népszokás mára már “kihalt”, de egyes helyeken szerencsére még őrzik a hagyományokat, és vannak olyan helyek is, ahol a túrista csalogatás kedvéért tartják (pszt, ilyen például Hollókő is), de sose fogunk ezért haragudni, mert még mindig többet tesznek érte mint más és feledhetetlen élményt nyújtanak a túristáknak ezzel.

Régen mindenütt hozzátartozott az ünnepi szokásokhoz a határkerülés, a tűz-, étel-, és víz szentelés, a passiójátékok, a zöld ág ajándékozása, a locsolkodás, a tojásfestés.

A fiúk bokrétát tettek a a kalapjukra csoportba verődve elindultak, felkeresték a lányos házakat az egész faluban és megöntözték a leányokat, hogy el ne hervadjana, egészségesek és szépek legyenek egész évben. Természetesen akkor még vízzel öntöztek, nem volt ilyen, hogy zöld erdőben jártam és spricc a kölniből, de nem ám…. sőt sokszor egyenesen vödörrel a kútból húzott hideg vízzel, később már szódavizes üvegből. Verseket és mondókákat is “előadtak” és zöld ágat ajándékoztak a kiszemelt leánynak, mert bizony a zöld ágnak is volt szerepe.

hirdetes

Ezért cserébe a lányok megvendégelték őket és hímes tojást ajándékoztak a fiúknak. Gyönyörű pirostojást festettek, régen még az otthoni természetes anyagokat felhasználva, mint pl a vöröshagyma, vagy a dió zöld héja, és ezek levével festették meg a tojásokat. Különböző technikákkal díszítették a tojást, pl. leveleket illesztettek a tojásra, úgy festették meg, így a levél helye világos színű maradt. Vagy a gyertya viaszával mintát rajzoltak a tojásra, amit a festék nem fogott be, így az a minta kirajzolódott a tojáson. 

hirdetes
Idővel megjelentek a tojásfestékek és mindenféle kreatív tojások születtek a lányok keze alatt. Már művészeti alkotásokról is beszélhetünk. Megtalálhatóak a táj jelképek is a tojásfestésben: kalocsai mintás, matyó hímzéses tojások, és még egy művészi szintet képvisel a tojáspatkolás.

Te a régi hagyomány szerinti húsvétot jobban szeretted?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Wigner Jenő

Wigner Jenő: 14 magyar Nobel díjasunk egyike. 1963-ben kapta meg a fizika szakterületén az... Tovább

Floppy lemez

Floppy lemez: a mai gyerekek már nem tudják, hogy mi ez. Úgy néznek rá, mint egy VHS... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Retró
X
Kövess minket facebookon!