hirdetes

Így tárold az epret, hogy ne penészedjen be!

ZH
Frissítve: 2024.04.18
Frissítette: ZH

Az eperszezon már a nyakunkon, amikor minél több epret próbálunk beszerezni, de ismerős lehet a dilemma, hogy akkor hogyan is tároljuk, hogy ne csak egy-két napig tudjuk fogyasztani. Az érett eper elképesztő gyorsan romlásnak indul, így általában sietve megesszük, és indulhatunk új beszerző körútra. Pedig igazán egyszerű az eper frissességének megőrzése, nézd meg hogyan tárold az epret, hogy ne romoljon meg olyan gyorsan!

epertárolása

Az eper frissen tartása


Az eper frissen tartásának titka a tárolásban rejlik, amit ezekkel a trükkökkel könnyen alkalmazhatsz a penészedést elkerülve.
•    Vásárlást követően ne mossuk meg az epret, egyszerűen tároljuk őket egy légmentesen záródó üvegedényben vagy befőttesüvegbe és tegyük be a hűtőbe.
•    Üvegedény hiányában egy száraz papírtörlővel bélelt tárolóedény is megteszi, de fontos, hogy így se mossuk meg az eperszemeket, elég ha lezárjuk az edényt és hűtőbe tesszük.
•    Igazán biztosra akkor mehetsz, ha pár percig háromrész vízbe és egy rész ecet állókeverékébe áztatod őket, amiket lecsepegtetsz az áztatást követően, majd ugyanúgy egy papírral bálelt üvegedénybe helyezel, lezárod és hűtőbe teszed.

hirdetes

Hogyan tároljuk a felvágott epret?


A fenti módszereket alkalmazva, akkor is eredményes lehet az eper tárolás, ha már felszeleteltük, felvágtuk őket, viszont a felvágás hatására a bomlási folyamat felgyorsul, ami azt jelenti, hogy maximum 3 vagy 4 napig tudjuk így tárolni az epret, hogy az ne kezdjen el megromlani, penészedni.

hirdetes

Az eperpüré tárolása


Amennyiben pürésítettük az epret, az 3-5 napig fog elállni biztonságosan a hűtőben, viszont, ha ennél tovább szeretnénk megőrizni, akkor be kell tennünk a fagyasztóba. Ez egyébként az egyben lévő epreknél is hatásos, csak a fagyasztás hatására elvesztik friss, roppanós kinézetüket, és amikor kiolvad levet fognak ereszteni. Ha lefagyasztjuk az epret, akár 3 hónap múlva is fogyaszthatjuk. Ha egészben fagyasztod le az epret egy légmentesen záródó edényben, akkor akár egy évig is eltárolhatjuk. A felengedett eperszemek színe sötétebb is lesz, mint a frisseké, de nem kell aggódni, a fagyasztástól semmi bajuk nem lesz az epreknek!


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Debrecen

Debrecen Magyarország 2. legnagyobb városa, mint a területére, mind a lakosságára... Tovább

Kékfestés

Kékfestés: A kékfestés egy textíliákon alkalmazott színmintázási technológia, amely nevét... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek