hirdetes

Egész éves tanulás majd nyári fizikai munka – vajon jó volt az építőtábor, vagy inkább szörnyű?

TK
Frissítve: 2024.03.09
Frissítette: ZH

Sokakban ébreszthet kellemes emlékeket az építőtáborok említése, mégis, akik már nem vettek részt ezeken a nyáron történő eseményeken, azoknak furcsa lehet, ha ezt valaki pozitívabban éli meg – hiszen, ha belegondolunk, akkor egész évben tanulunk, majd nyáron fizikai munkát végzünk, messze otthonunktól. Mégis mit higgyünk el – jó volt az építőtábor, vagy inkább csak egyszerűen szörnyű?

Építőtábor

Krumpliszedés, árokásás, ribizliszüret… Ezek mind feladatok lehetettek az egykori építőtáborokban, melyek a Magyar Kommunista Ifjúsági Szövetség, azaz a KISZ szervezésében történtek meg. Ugyanakkor tényleg csak a munkáról szóltak ezek a napok? Rengetegen a jelen lévők közül életre szóló emlékeket, élményeket szereztek a hetek alatt, melyeken talán még ma is szívesen nosztalgiáznak.


De mi is volt az az építőtábor?


Az építőtáborokhoz a szovjetek mutattak példát – hiszen honnan máshonan is származott volna ihlet az ötvenes-hatvanas években hazánkban? Az ottani rohammunkabrigádok először csak hévégenként, önkéntes alapon szerveződtek, melyek nagy számban leptek el helyszíneket, rövid időn belül elvégezve a munkát valósítottak meg kisebb – nagyobb célokat.

hirdetes


A kommunista szombat is hasonló alapon nyugodott – ez az 1919-es évben kezdődött meg, szintén a szovjetekhez köthetően. Ez azt jelentette, hogy ezen a „pihenőnapon” a gyár minden dolgozója ugyanúgy ment a munkahelyére, s egy konkrét probléma köré szerveződött mindenki, azt oldották meg.

 

Szeretnél jobban belepillantani a táborok életébe? Akkor tekintsd meg galériánkat!


Erről azért érdemes szót ejteni, mert a kommunista szombatokban és az építőtáborokban volt két lényeges közös pont – az önkéntesség, illetve az, hogy a munkáért nem járt pénz.


hirdetes
Azok a bizonyos építőtáborok


Ezek a táborok már az ’50-es évektől kezdődően nem csak gazdasági, de nevelési, illetve propagandacélokból is szerveződtek – néhány iskolában pedig szinte már elvárás volt egy-két hétnyi önkéntes munka.


Mégsem ezekre az évekre tehető a csúcspont a táborokhoz köthetően, legalábbis a résztvevők szempontjából – ez csupán a ’70-es évekre tehető. Szemléltetésképpen 1960-ban 22 ezer fiú és lány dolgozott nyáron az építőtáborokban, ez a szám ugyanakkor az 1980-as évekre 54 ezerre nőtt.

Kép forrása: Fortepan / Urbán Tamás

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Országgyűlési Könyvtár

A könyvtárt a törvényhozó munka támogatására az 1860-as évek végén a magyar... Tovább

A tihanyi apátság alapítólevele

A tihanyi apátság alapítólevele: Az egyik legrégebbi fennamradt írásos emlék a múltból. A... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Retró Történelem
X
Kövess minket facebookon!