hirdetes

A sziklaszirtekbe zárt Epöl története, látnivalói

VN

Magyarország telis-tele van nemcsak egyszerűen csodaszép helyekkel, hanem olyan különleges falvakkal is, amik csendesen, titkosan megbújnak a dimbes-dombos vidékeken. A sziklaszirtekkel körülvett, 632 lakosú piciny falvacska is ilyen csoda, aminek határozottan rajta kellene lennie minden magyar bakancslistáján. Te sem hallottál még róla? Akkor cikkünkben kiderül, hogy miért lesz érdemes felkeresni a titkos, idillikus Epöl települését!

Eldugott helyek Magyarországon: Epöl látnivalói

Epöl története

Epöl község Komárom-Esztergom megyében, az Esztergomi járásban található meg, tehát nem is olyan nagyon messze a fővárostól. Egészen aprócska, mindösszesen 12,52 km² a területe, de annál különlegesebb! Mondanánk, hogy Epöl története egyidős Magyarország történetével, de még annál is régebbi, ugyanis régészeti leletek bizonyítják, hogy már a honfoglalás előtt is lakott volt a terület. Első írásos említése azonban csak 1225-ből maradt fenn, méghozzá Epely néven, de találni emlékeket a faluról Epel, Epeei, Epöll és Epely néven is. Sajnos a tatárjárás nem kímélte a telpülést, de viszonylag hamar kiheverte a település a sebeket. V. István király 1270. július 26-án Epölt, valamint bort adományozó jobbá­gyait az esztergomi káptalannak adományozta, ezt pedig IV. László király 1274-ben is megerősítette. Ez nem tetszett nekik, mert bizonyos jogukon csorba esett így. A nagyobb baj azonban akkor köszönt be, amikor is 1526-os mohácsi vész után a törökök fokozatosan végigpusztították az országnak ezt a területét, a település sem menekült meg. Ezt követően nemcsak magyar betelepülők, hanem szlovák és német telepesek is érkeztek a faluba. A története után nézzük meg, hogy miért lehet érdemes Epölbe ellátogatni!

hirdetes

Epöl látnivalói

hirdetes

A Keleti-Gerecse kevésbé ismert, ám nagyon látványos vidékére invitálunk egy kis érdekes felfedezni való után kutakodni! Epöl igazi különlegessége, az hogy csodálatos környezet veszi körül, vadregényes sziklaszirtek, amik csodás panorámával jutalmazzák meg a kalandorkedvű turistákat. Van konkrétan egy Epöl- szikla nevezetű vonulat is. Több szikla is körbeveszi a települést, amik csodálatos 360 fokos panorámát biztosítanak a környékre. A Kősziklának, vagy Nagy-sziklának nevezett, mindössze 315 méter magas hegyecskének sem csúfolható magaslat kihagyhatatlan látnivaló itt. Itt túrázva nemcsak a sziklaszirtek fognak elvarázsolni, hanem a különleges növényvilág is! 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Bakony

Bakony: A nagy magyarországi hegyek egyike. A Bakony mintegy 4000 négyzetkilométer kiterjedésű... Tovább

Egyetemi könyvtár

Egyetemi könyvtár: A város közepén, a Ferenciek terén található ez a csodás hely, melyet... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar történelem Magyarország Magyarság Programajánló Szórakozás Történelem Utazás
X
Kövess minket facebookon!