notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Te már mindent tudsz a magyar fővárosról? Néhány érdekes tény, amiket még te sem tudtál Budapestről!

hirdetes

Érdekes tények Budapestről

vd

Hazánk fővárosáról annyi mindent tudunk már és sokszor mégis ráébredünk, hogy nem is olyan biztos ezt. Budapest a legek és a lenyűgöző történelem városa. Annyi nép fordult már meg itt, rombolta porig, épült újjá, alakult át, hogy néhányszor mi magyarok is elámulunk rajta, mennyire megváltozott a régi idők óta fennálló városunk képe. Európa egyik legszebb városát tudhatjuk a magunkénak, mégis oly kevés információval rendelkezünk róla, hogy sokszor fordul elő velünk, hogy idegenektől tudunk meg érdekességeket Budapestről. Számtalan titkot rejt magában, melyeket érdemes megismerni. Nézzünk néhányat ezek közül.

Budapest a rejtélyek fővárosa

Amit a Hősök tere magában rejt


Sokan nem tudják, de a Hősök tere nem mindig nézett úgy ki, mint ahogy ma. Az egyik legnépszerűbb Budapesti nevezetességről kevesen tudnák megmondani, hogy évtizedekkel ezelőtt mi is állt a helyén. 1877-ben, több mint 140 évvel ezelőtt Zsigmond Vilmos bányamérnök hévizet talált a tér alatt.  A 74 Celsius fokos gyógyvizet 940 méteres mélységből hozták a felszínre, melynek tetejére egy gyönyörű ivókútat építettek Ybl Miklós tervei alapján.

A Gloriette kút sokáig díszítette a csodálatos teret, azonban a millenium alkalmára megkezdett építési munkálatok folyamán a kutat elbontották és áthelyezték. Mára már a kút egykori létét csupán egy réztábla jelzi a téren, azonban a hévíz a mai napig ott csörgedezik a tér kövei alatt. Ha esetleg kíváncsi vagy az egykor a Hősök terén álló kútra, még mindig megtekinthető a Széchényi-hegyen, ahol ma kilátóként látogatható.

hirdetes

A legtöbb gyógyfürdővel rendelkező nagyváros


Nem hiába számít Magyarországot víz nagyhatalomnak, hiszen a világ országai közül az elsők között szerepel vízkészlet téren. Az egész ország területe bővelkedik víz alatti gyógy és karszt vízben, ebből kifolyólag egy egész turizmus részleg specializálódott kifejezetten a gyógy turizmusra, hiszen ezeknek a vizeknek rengeteg jótékony hatása van az emberi szervezetre.

hirdetes

Magyarországon belül is Budapest kiemelkedő helyen szerepel fürdők szempontjából, hiszen a „fürdők városa” címet immáron 80 éve bitorolja. 1937-ben a Nemzetközi Fürdőszövetség örökös székhelyévé is tette a fővárost, de nem is véletlenül, hiszen a világ nagyvárosai közül Budapest az egyetlen, ahol összesen 123 gyógyforrás és kút található, sőt egyben a világ egyetlen fővárosa is, ahol 5, a mai napig működő történelmi gyógyfürdő van. Látogass el bármelyikbe és te is rájössz, hogy Budapest fürdőhelyekben tényleg a toppon van.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Magyar Hírlap

Magyar Hírlap: A Magyar Hírlap egy 1968 óta megjelenő közéleti napilap. A Magyar... Tovább

Gyulai kolbász vagy gyulai pároskolbász

Gyulai kolbász vagy gyulai pároskolbász: Hungarikum. A Gyulai Kolbász története lassan... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyarország Utazás