hirdetes

Érdekes tények Budapestről

vd

Hazánk fővárosáról annyi mindent tudunk már és sokszor mégis ráébredünk, hogy nem is olyan biztos ezt. Budapest a legek és a lenyűgöző történelem városa. Annyi nép fordult már meg itt, rombolta porig, épült újjá, alakult át, hogy néhányszor mi magyarok is elámulunk rajta, mennyire megváltozott a régi idők óta fennálló városunk képe. Európa egyik legszebb városát tudhatjuk a magunkénak, mégis oly kevés információval rendelkezünk róla, hogy sokszor fordul elő velünk, hogy idegenektől tudunk meg érdekességeket Budapestről. Számtalan titkot rejt magában, melyeket érdemes megismerni. Nézzünk néhányat ezek közül.

Budapest a rejtélyek fővárosa

Amit a Hősök tere magában rejt


Sokan nem tudják, de a Hősök tere nem mindig nézett úgy ki, mint ahogy ma. Az egyik legnépszerűbb Budapesti nevezetességről kevesen tudnák megmondani, hogy évtizedekkel ezelőtt mi is állt a helyén. 1877-ben, több mint 140 évvel ezelőtt Zsigmond Vilmos bányamérnök hévizet talált a tér alatt.  A 74 Celsius fokos gyógyvizet 940 méteres mélységből hozták a felszínre, melynek tetejére egy gyönyörű ivókútat építettek Ybl Miklós tervei alapján.

A Gloriette kút sokáig díszítette a csodálatos teret, azonban a millenium alkalmára megkezdett építési munkálatok folyamán a kutat elbontották és áthelyezték. Mára már a kút egykori létét csupán egy réztábla jelzi a téren, azonban a hévíz a mai napig ott csörgedezik a tér kövei alatt. Ha esetleg kíváncsi vagy az egykor a Hősök terén álló kútra, még mindig megtekinthető a Széchényi-hegyen, ahol ma kilátóként látogatható.

hirdetes

A legtöbb gyógyfürdővel rendelkező nagyváros


Nem hiába számít Magyarországot víz nagyhatalomnak, hiszen a világ országai közül az elsők között szerepel vízkészlet téren. Az egész ország területe bővelkedik víz alatti gyógy és karszt vízben, ebből kifolyólag egy egész turizmus részleg specializálódott kifejezetten a gyógy turizmusra, hiszen ezeknek a vizeknek rengeteg jótékony hatása van az emberi szervezetre.

hirdetes

Magyarországon belül is Budapest kiemelkedő helyen szerepel fürdők szempontjából, hiszen a „fürdők városa” címet immáron 80 éve bitorolja. 1937-ben a Nemzetközi Fürdőszövetség örökös székhelyévé is tette a fővárost, de nem is véletlenül, hiszen a világ nagyvárosai közül Budapest az egyetlen, ahol összesen 123 gyógyforrás és kút található, sőt egyben a világ egyetlen fővárosa is, ahol 5, a mai napig működő történelmi gyógyfürdő van. Látogass el bármelyikbe és te is rájössz, hogy Budapest fürdőhelyekben tényleg a toppon van.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Bodrog

Bodrog: A nagy magyarországi folyók egyike.  A Bodrog a Tisza jobb oldali mellékfolyója.... Tovább

Lánchíd

Lánchíd: A Széchenyi lánchíd a Buda és Pest közötti állandó összeköttetést biztosító... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyarország Utazás