hirdetes

Érdekes tények Budapestről

vd
Budapest a rejtélyek fővárosa

Földalatti rejtélyekben első helyen


Budapesten úgy látszik előtérbe helyeződnek a földalatti helyek. A legek városa nem csak vízben a legelső, de gondoltad volna, hogy ebben a városban találod meg a világ legnagyobb geotermikus barlangrendszerét is? Keresve se találsz olyan várost, ahol ennyi földalatti barlang rendszer található. Még a városhatárt sem kell hozzá átlépned, hogy elmerülhess a természet földalatti rejtőző kincseiben, hiszen a város alatt számos ilyet találsz. Mindjárt a belvárosban a Várhegy alatt egy, a földalatti meleg víz általál kialakított, több mint 20 km hosszú barlanglabirintus húzódik, melyből számos több a lakónegyed alatt fekvő üreg is képződött.

A bárki számára elérhető Buda Vári Labirintus minden nap nyitva áll a látogatók előtt. Érdemes ide ellátogatni, páratlan látványt nyújt, és rengeteg érdekességet tudhatunk meg a múlt időkből is. Hihetetlen elképzelni, hogy ez különleges földalatti hely éppen Budapest egyik leglátogatottabb és egyben kulcsfontosságú történelmi részén található a Budai Várnegyedben. 

hirdetes

Budapest, vagy esetleg Honderű?

hirdetes


Biztosan mindenki tudja, hogy hogyan is kapta fővárosunk mai nevét. Vagy mégsem? Mindannyian megtanultuk, hogy fővárosunk nem mindig állt egy egész egységből. A kezdetekben 3 különálló várost alkottak: Buda, Pest és Óbuda néven. Egyesítésük már az 1930-as években is beszédtéma volt, ez is volt az egyik fő indok Széchenyi István Lánchidjának, mely méltóképpen összekötötte Budát és Pestet. Azonban az 1973-as egyesítést sok tárgyalás előzte meg. Az egyik legnagyobb vitát az újonnan egyesített város neve jelentette.

A sok nyelvet beszélő Széchenyit zavarta, hogy míg a ’pest’ szó az akkori németben „kártevőt”, a ’peste’ szó pedig „dögmirigy”-et jelentett, de a „Buda is, Pest is” elnevezésből pedig hangzásban nagyon erősen kihallatszott a „pestis” szó, így új variációk után nézett. A végső érvelésében a következő ötletek hangoztak el: Bájkert, Dunagyöngye, Etelvár és Hunvár, továbbá a Honderű is köztük szerepelt. Igen, milyen szép is lenne, ha mai fővárosunkat Honderűnek hívnák. De szerencsére a 73-as egyesítésnél, végül mégis a Budapest diadalmaskodott és ekkor is vált hivatalossá.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Kovács Katalin

Kovács Katalin: a 20 háromszoros olimpiai bajnokunk egyike. A maga idejében kajakkirálynőnek... Tovább

Március

Március: Az év harmadik hónapja, a tavasz érkeztének hava. Magyar népszokások szerint szokás... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyarország Utazás