hirdetes

Érdekes tudnivalók a kisállatokról

P. B.

Ha esetleg nincsen lehetőséged nagyobb háziállat tartására, például mert panelban élsz, de mégis vágysz egy házikedvencre, akkor ebben a cikkben mutatunk néhány lehetőséget extrémebb és hagyományosabb állatkedvelőknek is. 
 

Különlegesebb fajta kisállatok

Szárazföldi görög teknős 


A szárazföldi görög teknősök akár 80 évig is élhetnek fogságban. Táplálékaik közé tartoznak a különböző növények, úgy mint aloe vera, jégsaláta, tyúkhúr. Minimális mennyiségben kaphatnak zöldséget és gyümölcsöt, például dinnyét, uborkát.

Minél hosszabb terrárium az ideális, ugyanis fontos, hogy kissé eltérő hőmérsékletű legyen a terrárium két része. Nagyon kell figyelni, hogy abban az esetben, ha a teknős valamilyen oknál fogva a páncéljára fordul, akkor fordítsuk vissza, amint lehetséges, mert a vesztüket is okozhatja. 


Sisakos kaméleon


hirdetes
Nevét a fején található sisakról kapta, ami a hőháztartás szabályozásában és a vízhez jutásban játszik szerepet. A hímek nagyobbak és színesebbek a nőstényeknél. Magányos, nem tűr meg másik kaméleont a közelében. Színe nagyjából megegyezik a környezetével, de leginkább a hangulata befolyásolja. Abban az esetben, ha ideges vagy nem tetszik neki valami rikító zöld színűvé válik, élénk foltokkal, valamint felfújja magát hogy nagyobbnak tűnjön.

hirdetes

Etetését tekintve élő állatokat eszik, többek között lisztkukacot, tücsköt, sáskát, gyászbogárlárvát, legyet, de előfordul, hogy megeszi a terráriumban lévő növény levelét is. Érdekes módon eszik, kilövi a nyelvét, aminek ragadós a vége és úgy húzza be az áldozatát a szájába. Nagyon fontos, hogy a terráriumban megfelelő legyen a páratartalom, melyet napi egyszeri vagy kétszeri párásítással lehet fenntartani. Nem iszik álló vízből, vagy a terrárium faláról nyalja le a vizet vagy a levelekről vagy a párásításra szolgáló permetezőből csöpögő vizet is megissza.

A terrárium tetején egy UVB és egy melegítőlámpa biztosítja a kellő fényt és hőmérsékletet. A magasban érzi jól magát, de szeret mászni, ezért úgy kell kialakítani az élőhelyét, hogy gond nélkül tudjon közlekedni az ágakon. A terrárium aljzata lehet fenyőkéreg vagy kókuszrost (persze vannak még lehetőségek). Fogságban kb 4-6 évet él.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Balaton-felvidéki tanúhegyek

Balaton-felvidéki tanúhegyek: A Balaton felvidék legnagyobb látványosságai közé sorolhatóak... Tovább

Papp László

Papp Laci: Papp László (közismert nevén Papp Laci), háromszoros olimpiai bajnok magyar... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok
X
Kövess minket facebookon!