hirdetes

Érdekességek, amiket (talán) még nem tudtál a kávéról

LK

Sokak számára elég egyetlen dolgot tudni a kávéról – hogy van-e még otthon, vagy elfogyott. Ha azonban szeretnéd kicsit közelebbről is megismerni a sötét italt, ami nélkül képtelen vagy elindítani reggeli rutinodat, akkor olvass tovább, mert összegyűjtöttünk néhány igazán érdekes tényt a kávéról!

Néhány érdekesség, amit eddig talán még nem tudtál a kávéról!

1. A kávét egy táncos lábú kecskenyájnak köszönhetjük

A legenda szerint egy Kaldi nevű etióp kecskepásztor egyszer azon kapta nyáját, hogy egy különös fa piros bogyóit eszegették a birtokán, amitől egészen feldobódtak. Kaldi kíváncsisága által vezérelve maga is belekóstolt a különös fa bogyóiba, és hamarosan ő maga is együtt ugrándozott kecskéivel. Így kapta az „Arábia legboldogabb kecskepásztora” nevet.

2. A kávét eredetileg rágták, nem itták

Habár manapság a kávét egy csészéből vagy pohárból szokás fogyasztani, a népszerű elixír nem mindig létezett ilyen formában. Néhány történész szerint az afrikai törzsek eleinte összeőrölték a bogyókat, hozzájuk adtak némi állati zsírt, és így afféle koffeintartalmú „édességeket” készítettek maguknak az egyszerűbb fogyasztás érdekében. Folyékony formában először nagyjából ezer évvel ezelőtt fogyasztották őket, méghozzá bornak elkészítve.

hirdetes

3. Nem mindenki volt kibékülve vele

hirdetes

A XVIII. században több kormány is megpróbálta megszüntetni a kávéfogyasztást, ugyanis serkentette az emberekben a radikális gondolkodást. 1746-ban Svédországban óriási botrány tört ki, miután betiltották a kávét és minden kávéfőzéshez kapcsolódó terméket is.

4. A sör egyszer majdnem reggeli lett (a kávé miatt)

Mindössze három évtizeddel a svéd bonyodalmak után a porosz hatóságok kezdtek attól félni, hogy a kávézás a polgári sörfogyasztás rovására megy majd. 1777-ben II. Frigyes porosz király ezért közleményt adott ki, amiben felszólította a porosz népet, hogy a reggelihez ne kávét, hanem sört fogyasszanak.

5. Az instant kávé nagyjából 250 éves

A kényelem már rég óta fontos szempont a kávéfogyasztók számára, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy az instant kávé már 1771-ben megjelent Angliában. A kávé ezen formája aztán rengeteg változtatáson ment keresztül, mielőtt szabadalmaztatták és árusítani kezdték az Egyesült Államokban, 1910-ben.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Október 23

Október 23: Az 1956-os Forradalom és Szabadságharc Magyarország népének a sztálinista terror... Tovább

Tapolcai-tavasbarlang

Tapolcai-tavasbarlang: A Dunántúl legnépszerűbb és híresebb barlangjának számít azz... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek
X
Kövess minket facebookon!