hirdetes

Érdekességek a magyar mondavilágból – a révülők jurtái

Puskás Rékka

A magyar hitvilág rendkívül összetett, számos szerteágazó történettel és hagyománnyal. A magyar mondavilág alapját a Világfa adja, ennek különböző szintjein élnek az éberek és révülők, azaz az emberek. A Világfának kilenc ága, van, a révülők jurtái ezeken az ágakon találhatóak. Ebben a cikkben a Jurtákról lesz szó, illetve, hogy melyikbe kik is tartoznak.

Tudod, kik a kilenc Jurta lakói?

Néhány szó a révülőkről

A révülőknek azokat a személyeket nevezik, akik képesek tudatában lenni a Világfán való tartózkodásuknak, és utazni is tudnak, ellenben az éberekkel, akik az egészet csak álomként fogják fel (kicsit hasonlóan a varázsló-mugli leosztáshoz, csak itt révülőknek és ébereknek nevezik őket). Minden révülő a Jurták egyikéhez tartozik, a képességeitől és érdeklődésétől függően. A továbbiakban a különböző Jurtákról lesz szó, illetve arról, hogy kik is alkotják annak közösségét.

Álomlények Jurtája

Álmodni mindenki álmodik, akkor is, ha nem emlékszik rá. Amikor valaki álmodik, azt is mondják, hogy a Világfára, az Álomvilágba révül. A mindenféle lények, melyeket álmunkban látunk, vagy épp megalkotunk, s melyek nagyészére ébren már egyáltalán nem is emlékszünk, ők az álomlények. Gyakran valamilyen varázserővel is rendelkeznek.

hirdetes

Boszorkányok Jurtája

A Boszorkányok Jurtájába természetesen a boszorkányok tartoznak. Ebben a világban a boszorkányok lehetnek jók és rosszak egyaránt. Míg a rossz boszorkányok külleme igencsak hasonlatos a mesékből ismert vasorrú bábáéra, addig a jó boszorkányok teljesen átlagos külsővel rendelkező, csinos lányok és nők. Attól függően, hogy egy boszorkány rontásra, átokra, vagy ellenkezőleg, gyógyításra és jócselekedetekre használja az erejét, válik el, hogy melyik oldalhoz tartozik.

Dobolók, Táncosok Jurtája

hirdetes

A dobolók és táncosok, akik ebben a jurtában laknak, a tűz mellett együtt dobolnak és táncolnak, ezáltal transzba, révületbe esnek, így utaznak át a Világfa egyes tájaira. A dobok ritmusa segít nekik megőrizni az utazáshoz szükséges állapotot, miután pedig a révülő visszatér, elmeséli a többieknek, miket látott, tapasztalt.

Garabonciások Jurtája

A garabonciás mindenféle bűbájos mesterséghez értő varázsló, aki járja a világot, regéket mesél, gyógyít, jókívánságokat mond azoknak, akik élelmet adnak neki. Emellett a garabonciások befolyásolni tudják az időjárást, és segítenek féken tartani a Sárkányt is.

Ősök Jurtája

Az Ősök Jurtájának tagjai már nincsenek az élők sorában – tulajdonképpen ez az alvilág, vagy túlvilág magyar mondabeli megfelelője –, az Ősök varázslények vezetői, fejei, főnökei voltak, ők irányították a dobolásokat és mindenki nagy tisztelettel adózott irányukba. 

Még nincs vége, a következő oldalon vár még hat Jurta!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Álmos

Álmos: Honfoglaló vezéreink egyike. Összesen heten voltak, Álmos az egyik közülük. Álmos... Tovább

Flipper Múzeum

A Flipper Múzeum Budapest egyik legkedveltebb múzeuma, melyet érdekes módon a külföldiek... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Magyarország Magyarság