hirdetes

Érdekességek a magyar mondavilágból – a révülők jurtái

Puskás Rékka
Tudod, kik a kilenc Jurta lakói?

Sámánok Jurtája

A Sámánok Jurtájában a sámánokat találni. A sámánokat már születésük előtt arra választják ki, hogy emberfeletti képességű személyekké, sámánokká legyenek. Ők már azzá születtek, ami abban nyilvánul meg, hogy a mindennapi emberekhez viszonyítva bizonyos jelekkel, mint a normálisnál több csonttal (pl. foggal, fogsorral, hat ujjal) jönnek a világra. Tehát nem az lehet sámán, aki akar, mert nem a sámán kap szellemeket, hanem a természetfeletti lények választják ki őt, még megszületése előtt. A sámánképesség elnyeréséhez elengedhetetlenül szükséges a hívás. Általános, hogy a felszólított nem akarja elvállalni a hivatást. Végül vagy elfogadja, vagy belehal. A Világfa sámánjainak vagy egy totemállata, aki a sámándobban lakik, az ő segítségével tud a sámán átrévülni a Világfára.

Ahhoz, hogy egy sámánjelölt valóban sámánná váljon, fel kell révülnie a Világfa Gyökérszintjéről a csúcsára. Az a sámán, aki háromszor is felrévül a világfán, táltossá válik. A világfának a vezetője a főtáltos, akit a Hetek támogatnak.

hirdetes

Vadászok Jurtája

Itt vannak a vadászok, nyomolvasók, akik eszesek, fürgék, jól ismerik a fegyvereket és jól is bánnak velük. Ahhoz, hogy valaki vadász legyen, ezek közül mindben jeleskednie kell. Totemállata mellett a másik hűséges társa a lova, aki a vadászatok során elkíséri.

Vajákosok Jurtája

A vajákos egy olyan személy, aki – legalábbis a néphit szerint - misztikus erőkkel van kapcsolatban, és használni is tudja azokat. Egy-egy kisebb településen, közösségben a vajákos gyakran helyettesíti a papot, a varázslót, a "egészségügyi és hírközlő szerveket", néha a falufőnököt is. A vajákosoknak a mágia mellett szinte mindig van valamilyen fokú ismerete a sebek és betegségek gyógyítása, a gyógynövények gyűjtése és feldolgozása, és a jóslás területén. Titkaikat féltékenyen őrzik, azonban az utódjukat mindig kitanítják.

hirdetes

Varázslók Jurtája

A Varázslók Jurtájának lakói a varázslók, bűbájosok, ide tartoznak a nyugati kultúrák varázslói és a keleti kultúrák varázslói is egyaránt. Tulajdonképpen a Boszorkányok Jurtájának férfi változata, hiszen a boszorkányok mind nőneműek, míg a varázslók mind férfiak.

Tündérek Jurtája

A Tizedik Jurta, a Tündérek Jurtája sokáig, évezredekig rejtve állt fent, miután volt némi nézeteltérés a tündérek és a révülők között. Ez később aztán rendeződött, és a Tündérek Jurtája ismét csatlakozott a többihez. Ennek lakosai természetesen a tündérek, akik számtalan méretben, alakban, formában megjelennek.

Hetek Jurtája

A Hetek Jurtája nem egy nagy közösség, mindössze hét tagja van, akik a világ különböző pontjait képviselve vezetik a révülők világát. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Karcagi birkapörkölt

Karcagi birkapörkölt: Nemzeti értékünknek számít. Karcag a nagy magyar Alföld szívében... Tovább

Villányi borvidék

Villányi borvidék Magyarország 22 borvidékének egyike.  A Villányi borvidék úttörő... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Magyarország Magyarság