hirdetes

40 éve jelent meg, de ma is imádjuk: 10 érdekesség a kis Vukról

VN

Hipp-hopp: na ki közeledik? A Vuk 1981-ben bemutatott magyar rajzfilm, amely Fekete István azonos című regényéből készült. Kis vörös barátunkat nem lehet nem szeretni, aki megnézi, garantáltan a szívében őrzi a kis rókát. 40 éve mutatták be, 40 éve imádjuk! De nézzünk most 10 érdekeséget róla, amit eddig lehet, hogy te sem tudtál.

Érdekességek a Vukról

A Vukról

Az animációs játékfilm rendezője Dargay Attila, producerei Budai György és Imre István. Forgatókönyvét Dargay Attila, Imre István és Tarbay Ede írták. Zenéjét Wolf Péter szerezte. A rajzfilm története nagy vonalakban követi a regény történetét, néhol egyszerűsítve, máshol vidám jelenetekkel és motívumokkal kiegészítve azt. A Macskafogó (1986) mellett ez az egyik legszélesebb körben ismert és elismert magyar „rajzfilm-klasszikus”.

Érdekességek a Vukról

1. Először is nézzünk egy érdekes tényt, ami nem a rajzfilmhez kapcsolódik, hanem az alapjául szolgált műhöz. A zseniális Fekete István Vuk című regényét 1965-ben adták ki először, 1972-ben pedig a Fülesben képregényként is megjelent. Nem csoda, hogy a filmalkotókat is megihlette ez a megható, de egyben nagyon tanulságos és izgalmas történet. 

2. Mielőtt még bárki azt gondolná, hogy Vuk 1965-ben született, mindenkit biztosítunk, hogy ez a csodaszép történet sokkal régebi ennél. Ha nagyon pontosak akarunk lenni, akkor el kell mondanunk, hogy Vuk először 1940-ben jelent meg a Csí - Történetek állatokról és emberekről című kötetben. Ha így nézzük, Vuk idén már 81 éves, de a tévében „csak” 40 éve jelent meg.

hirdetes

3. Eredetileg egy négy részes rajzfilmsorozatnak indult, ami a Magyar Televízió számára készült a Pannónia Filmstúdióban. A nagysikerű sorozatot a televízió 40 éve 1981. április 18-tól egymást követő 4 napon át 20 perces részletekben sugározta, egészen 21-ig. 

4. A híres neves Vuk dal! Ugye mindenki ismeri a sorozat egyes részeit átkötő Vuk-dalt, mely hétről hétre felhangzott az epizód záróakkordjaként? Eredetileg még nem a zeneszerző, Wolf Péter kislánya, Wolf Kati énekelte, hanem Maros Gábor.

5. A kislemez szintén 40 éve, 1981-ben jelent meg, a rádiós hangjáték nagylemezen azonabn csak egy évvel később, 1982-ben.

hirdetes

6. A Vuknak nagyon nagy sikere volt, olyannyira, hogy már megjelenésének évében, 1981-ben befutott: még az augusztus 20-án megrendezett hagyományos debreceni virágkarneváli felvonuláson is megjelent. A virágból készült róka figura sokak kedvence volt.

7. A Vuk tényleg elsöprő sikert aratott kicsik és nagyok körében egyaránt. Még megjelenésének évében mozifilm is készült róla, amit karácsonykor vetítettek. Szereplői: Vuk (Pogány Judit, Gyabronka József), Íny (Földi Teri), Kag (Szabó Gyula), Karak (Csákányi László), Rókalány (Kútvölgyi Erzsébet), Mesélő (Bitskey Tibor).

8. A Vukból tényleg nagyon sok feldolgozás készült, többek közt diafilm formájában is megjelent, természetesen ez is még abban az évben, azaz 1981-ben.30 képkockából állt, ára pedig 13 Ft volt akkoriban.

9. Maga a kis Vuk is igen népszerű lett, amit az bizonyít a legjobban, hogy számtalan figurájával ellátott dolog készült, például kifestő, matrica, logikai játék, trikó, póló, de elkészült a róka marcipán figura, plüss, és felfújható játék formájában is. Vuk plakátok hadával lehetett találkozni anno a gyerekszobákban. 

10. A Vuk népszerűsége máig töretlen, 208-ban még egy 3D-s verzió is készült a mű folytatásaképpen, amit nem mindenki fogadott túl nagy lelkesedéssel. Az eredeti Vuk 8,4-en áll az IMDb-n, a feldolgozás 2 ponton, ez sok minden elárul arról, hogy mekkora sikere lett ennek a folytatásnak. ha nagyon őszinték akarunk lenni, mi csak a régit láttuk, azt viszont sokszor, de nem elégszer!

Nézzétek meg velünk a Vukot!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

A szüret és a szüreti mulatságok

A szüret és a szüreti mulatságok: Régi társadalmak családi és társasági eseménye volt,... Tovább

A trianoni békeszerződés

A trianoni békeszerződés (békediktátum): 1920. június 4. Az első világháborút lezáró... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Állatok Érdekességek Hírek Magyar Magyar történelem Magyarország Regény Retró Szórakozás Történelem
X
Kövess minket facebookon!