hirdetes

10 érdekesség a legendás II. Erzsébetről- 21 éves korában tett ígéretét élete végéig betartotta

VN

96 éves korában, 70 év uralkodás után 2022.09.08-án elhunyt II. Erzsébet, brit királynő. Rengeteg rekord fűződik a nevéhez, ugyanis csupán XIV. Lajos francia király uralkodott tovább, mint ő. Nézzünk néhány érdekességet a legendás uralkodóról. Nyugodjon békében! ’ God Save the Queen!’

10 érdekesség II. Erzsébetről

Életét a nemzetnek adományozta 21 éves korában

21 éves korában ígéretet tett, és ezt be is tartotta. 21. születésnapján megígérte, hogy életét a közszolgálatnak szenteli. 1947-ben a leendő II. Erzsébet királynő részt vett első tengerentúli körútján, szüleivel és húgával, Margit hercegnővel Dél-Afrikába és a mai Zimbabwébe utazott. Erzsébet hercegnő a turné során ünnepelte 21. születésnapját. Egy Fokvárosból sugárzott rádióadásban elkötelezte magát egy életen át a Nemzetközösségnek szentelt közszolgálat mellett, és kijelentette: "Mindnyájuk előtt kijelentem, hogy egész életemet, legyen az hosszú vagy rövid, az Önök és a közösség szolgálatának szentelem, a mi nagy királyi családunk, amelyhez mindannyian tartozunk.”

II. Erzsébet nem palotában született

Bár York hercegének és hercegnőjének, a leendő VI. György királynak és Erzsébet királynőnek (az anyakirálynőnek) volt az első gyermeke – és V. György király legidősebb unokája, II. Erzsébet királynő nem palotában született, hanem egy londoni városi házban született, amely skót anyai nagyszüleihez, Strathmore grófjához és grófnőjéhez tartozott, mégjozzá 1926. április 21-én. tehát ennek már majdnem 100 éve. A házat 1937-ben bontották le. A telken jelenleg irodaház és kínai étterem található.

hirdetes

II. Erzsébet Kenyában volt, amikor apja meghalt

II. Erzsébet királynő Kenyában tartózkodott férjével, Fülöp herceggel, amikor édesapja, VI. György király 1952-ben meghalt. Fülöp egy kenyai utazás során közölte VI. György király halálhírét feleségével.

II. Erzsébet 25 évesen lett királynő

Apja, VI. György király 56 éves korában halt meg 1952. február 6-án. Erzsébet királynőt 1953. június 2-án a londoni Westminster Abbeyben koronázták meg. A 25 éves II. Erzsébet királynő hét független nemzetközösségi ország királynője lett. Ezek az országok voltak az Egyesült Királyság, Kanada, Ausztrália, Új-Zéland, Dél-Afrika, Pakisztán és Ceylon (ma Srí Lanka), valamint a Nemzetközösség vezetője

hirdetes

II. Erzsébet volt az első, akinek koronázását közvetítette a tv

A koronázási szertartás több mint 1000 éves, 973-ból származik, de az 1953-as ünnepségen volt egy modern újítás. Először hívtak meg televíziós kamerákat a Westminster Abbey-be, hogy filmre vegyék a rituálékat (kivéve az uralkodó szent olajjal való megkenését). Becslések szerint világszerte 277 millió ember nézte a koronázást a televízióban, sokan vásárolták meg első televíziójukat erre az alkalomra.
 

Ez még mind nem minden, rendkívül sok érdekességünk van még II. Erzsébettel kapcsolatban. Lapozz, ha érdekelnek rekordjai, katonai karrierje! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Árpád ház

Árpád ház: A leghíresebb magyar uralkodóház, mely a kereszténység kezdete óta uralkodott... Tovább

Az országalma

Az országalma: az országalma az uralkodói hatalmi jelképek egyike. Természetesen a magyar... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Külföld Történelem
X
Kövess minket facebookon!