hirdetes

10 érdekesség a legendás II. Erzsébetről- 21 éves korában tett ígéretét élete végéig betartotta

VN
10 érdekesség II. Erzsébetről

Ő volt az első brit uralkodó, aki ellátogatott az Ír Köztársaságba

II. Erzsébet királynő 2011-ben járt az Ír Köztársaságban, és ezzel az 1922-es függetlenség elnyerése óta ő volt az első brit uralkodó, aki ellátogatott az országba. Gyémánt jubileuma előtt bejárta Nagy-Britannia minden régióját is! 

Ő volt a királyi család első női tagja, aki a brit fegyveres erők főállású aktív tagja lett

II. Erzsébet királynő aktív szerepet vállalt a második világháború idején. 1945-ben csatlakozott a Kisegítő Területi Szolgálathoz, mint második alispán, és megtanult járműveket vezetni és szervizelni. Öt hónappal később ifjabb parancsnokká léptették elő. A Győzelem Európában napján feltűnően katonai egyenruhájában csatlakozott a londoni utcai partikhoz. A királynő uralkodóként a brit fegyveres erők vezetője volt.

Élete során több mint 30 corgija volt

A királynő hobbijai közé tartozott a vidéki időtöltés, a lovaglás és a kutyás sétáltatás. Kedvenc kutyafajtája a Pembroke Welsh corgi volt. 1947-ben hozta magával Corgi Susant nászútjára, és 2021 tavaszán egy corgi kiskutyát kapott ajándékba családtagjaitól. A királyi corgik a királynő arculatának részévé váltak. A II. Erzsébet 2002-es arany jubileumának emlékére készült brit érme az uralkodót corgival ábrázolta. A 90. születésnapját ünneplő Vanity Fair magazin borítóján a királynő négy kutyájával volt látható. A 2012-es londoni nyári olimpiai játékok nyitóünnepségén a királynő és corgijai egy videóban jelentek meg Daniel Craig színésszel James Bond szerepében. 

hirdetes

Ő volt a történelem legtöbbet utazott uralkodója

Erzsébet királynő tartja az uralkodó által meglátogatott legtöbb ország rekordját. Hat kontinens több mint 120 országát látogatta meg. A királynő többet látogatott Kanadába, mint bármely más, az Egyesült Királyságon kívüli országot, mivel 1951 és 2010 között 23 hivatalos kanadai királyi körúton vett részt.

hirdetes

Ő volt a leghosszabb ideig hivatalban lévő brit uralkodó

Erzsébet királynő 70 éves és hét hónapos uralkodása a leghosszabb brit uralkodók történelmében, de világviszonylatban is csak XIV. Lajos francia király előzi meg a maga 72 éves uralkodásával. Dédnagyanyja, Viktória királynő közel 64 éves uralkodása által felállított rekordot döntötte meg. Noha több mint egy évszázad választja el őket egymástól, Elizabeth és Victoria ugyanúgy ünnepelte a mérföldkövet: egy csendes vacsorát a skóciai Balmoral kastélyban látogató unokákkal.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Segesvár

Segesvár történelmi belvárosa, háttérben az Óratoronnyal: A Maros megyei Segesvár... Tovább

Sió

Sió: A nagy magyarországi folyók egyike. A Sió vagy Sió csatorna jelentős folyó a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Külföld Történelem
X
Kövess minket facebookon!