hirdetes

Ezt biztosan nem tudtad gyerekkorunk kedvenc meséiről!

ZH

Tudtad, hogy anno a hatvanas években, mikor a kedvenc rajzfilmjeink készültek, akkor azt többek között gyerekeknek köszönhetjük? Vagy hogy van olyan rajzfilmünk, ami egy villamosmérnök fejéből kelt valóra? Nézd meg miket nem tudtál még kedvenc rajzfilmjeinkről!

retro mesék

Ezt biztosan nem tudtad kedvenc magyar rajzfilmedről!


Bizonyára neked is ismerős lesz a Pannónia rajzfilmstúdió neve, ami egyébként a hatvan években már nemzetközi szinteken is ütőképes rajzfilmeket gyártott az álomgyárban. Bizonyára mindenkinek meg van a kedvenc Pannóniás rajzfilmje, ami nem csoda hiszen ebben az időszakban a magyar filmstúdió benne volt a legjobb ötben a világon. A rajzfilmstúdió sikere nem egyik napról a másikra alakult ki, sok tényezőn múlott, ám ami a leginkább az élvonalba söpörte, az az, hogy az alkotók semmilyen vadnak tűnő ötletet nem utasítottak el akkoriban, így egész érdekes rajzfilmeket is magukénak tudhattak. Most összegyűjtöttünk pár érdekes információt ezekről a rajzfilmekről, amiket eddig biztosan nem tudtál, szóval ha kíváncsi vagy, hogy te kedvenc magyar rajzfilmed milyen titkokat is rejt, akkor görgess lejjebb!

hirdetes
 

Régi magyar rajzfilmek érdekességei


Emlékszel még a talpraesett robotra, Mikrobira és az ő kalandjait bemutató rajzfilmsorozatra? A hatvanas években sokunk kedvence volt! Tudtad, hogy az animációs mese egy rádiójáték alapján készült? Lehet, hogy erre már nem emlékszel! Az első epizódot 1975 februárjában mutatták be, de akkorra már a rádiójátéknak már volt 4 évada és a rádióban további két évadot játszottak még le az aranyos robot életéből a későbbiekben.

hirdetes

Mikrobi volt az első rajzfilm, amely nem csak a témájában, mint űrtechnológia számított innovációnak, de ezt a magyar rajzfilmet készítették először teljes egészében rajzgéppel. Korábban csak a Mézga családban próbálkoztak ezzel az új technológiával, de ott is csak egy epizód erejéig. A főcímben látható űrhajóleszállását körülbelül 200 rajzból illesztették össze, ami egy grafikusnak korábban legalább ugyanennyi órájába került volna, a gép azonban elkészítette mindössze 8 óra alatt, miközben 25 különböző módot is felajánlott a mozgó modellel.

Ezt az újítást egy villamosmérnöknek köszönhetjük, Kassai Árpádnak, aki feltalálta a rajzgépet, mert már gyerekkora óta rajongott a rajzolásért. Eredetileg ezt a gépet az építészetben használták 3D rajzokhoz. Szóval akkor ez egy igazi sci-fi nem igaz?


Neked melyik régi magyar rajzfilm volt a kedvenced? Mutatjuk milyen érdekességeket tudhatsz még meg róluk a következő oldalon!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Gulyásleves

Gulyásleves: Nemzeti értékünk, messzi földön híres ételünk. Külföldön pörköltként... Tovább

Pálvölgyi – Mátyás-hegyi-barlangrendszer

Pálvölgyi – Mátyás-hegyi-barlangrendszer: Csodás barlangjaink egyik, melyre joggal... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Retró
X
Kövess minket facebookon!